Index Vakbarát Hírportál

M3-as metró: már fecseg a felszín, még hallgat a mély

2020. október 21., szerda 14:00

Már csak egyet kell aludniuk a dél-pestieknek, és birtokba vehetik az M3-as metró felújított, déli szakaszát. Hogy milyenek lesznek az új állomások, azt remekül titkolják a BKV munkatársai, ezért az Index az átadás előtti felszíni munkálatokat örökítette meg. 24 óra múlva indul a metró. Jó hír, hogy a csütörtöki átadást követően az M3-as metró november 6-ig, péntekig a teljes vonalon közlekedik,

a középső szakaszon korábban lezárt állomásokon (Arany János utca, Ferenciek tere, Corvin-negyed és Semmelweis Klinikák) azonban a továbbiakban sem áll meg:

ezek az állomások változatlanul a felszíni járatokkal, illetve a Népliget és a Kálvin tér között közlekedő M30-as állomáspótló busszal közelíthetők meg.

A déli szakaszon megszokott, alternatív eljutási lehetőségeket biztosító buszjáratokkal továbbra is lehet utazni, azaz továbbra is közlekedik a Boráros tér felé a 223M, a Nagyvárad tér felé 254M, a Határ úti metróállomás felé a 194M és az Örs vezér tere felé a 161E autóbusz.

A 200E autóbusszal – ahogy a metrófelújítás előtt is – napközben ismét Kőbánya-Kispestig, éjszaka pedig a Határ útig lehet utazni. A metróvonal felújítása november 7-től, szombattól a rekonstrukció utolsó nagyobb volumenű ütemével, a Nagyvárad tér és a Lehel tér közötti, középső vonalszakasz lezárásával folytatódik. 

EZ TULAJDONKÉPPEN A TELJES BELVÁROS KÖZLEKEDÉSÉNEK MEGVÁLTOZÁSÁT JELENTI MAJD.

Vagyis a metró ettől a naptól Kőbánya-Kispest felől a Nagyvárad térig, Újpest-központ felől pedig a Lehel térig jár majd. 

Október 23. és november 7. miatt óhatatlanul felötlik a múlt, amikor az ünnepnapokhoz időzítettek minden átadást, és ha törik, ha szakad, keresztülvitték, különben „az elvtársak” nem kapták volna meg az ünnepi jutalmukat. Ezt az érzést erősíti a Világgazdaság mai cikke, amely szerint még nem kulcsrakész a déli szakasz, mivel nem mindenütt készült el az automatikus vonatvezérlő rendszer (AVR). 

A Metróért Egyesület szerint az AVR hiánya lehetett a ludas abban a hétvégi balesetben is, amikor

a 3-as vonal próbaüzemi területén a sínvégi ütközőbakba rohant bele egy szerelvény, amely emiatt gyakorlatilag totálkárosra tört.

Ráadásul a novemberi újrakezdés is kérdésessé vált, miután az a faramuci helyzet állt elő, hogy az M3-as vonal teljes alagúti rekonstrukcióját mintegy 50 milliárd forintból végző Swietelsky Vasúttechnika Kft. addig nem akarja folytatni a munkát, amíg a BKV nem fizeti ki a 18 milliárdos plusz követelését. Márpedig a közlekedési vállalat csak mintegy 8 milliárd forintot ismer el jogosnak, így a tárgyalások megrekedtek. 

Ha az építőcég nem áll kötélnek, a középső szakaszon újra kell tendereztetni a kivitelezést. 

A Metróért Egyesület közösségi oldalán egyenesen azt kérdezi: pisztolyt kellene tartani a Swietelsky Vasúttechnika fejéhez, hogy állapodjon meg? A most esedékes alagút- és vágányépítést eredetileg 17 hónapban határozták meg, de a vita miatt még az anyagbeszerzés sem történt meg. Mivel a teljes projektre két év áll rendelkezésre, maximum fél év maradt arra, hogy újrainduljon a beruházás a többi, rá épülő folyamat akadályozása nélkül.

Nézzük a számokat!

A középső szakasz bedőlése komoly pénzügyi hátrányt eredményezhet. Nemcsak az uniós támogatásoktól esnénk el, hanem még egy 10-20 milliárdos büntetéssel is számolni kéne, amelyet az Európai Bizottság róhat ki a támogatási célok nem teljesülése miatt. Mindez kísértetiesen emlékeztet a 4-es metró építése körüli anomáliákra, amik miatt azóta is 60 milliárdos elszámolási vita van az Unióval.

Rovatok