Index Vakbarát Hírportál

Átadták a 3-as metró felújított déli szakaszát, ám a neheze most jön

2020. október 22., csütörtök 15:53

Csütörtök délután adták át ünnepélyesen a budapesti M3-as metró felújított déli szakaszát. November elején startol az utolsó, egyben legnehezebb középső szakasz rekonstrukciója. Ha startol.

Az erre az alkalomra szervezett sajtótájékoztatón Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója elmondta, a 3-as metró naponta több mint félmillió utast szállít, ami több mint a teljes országos vasúti hálózat napi utasforgalma, tehát szerepe megkérdőjelezhetetlen. A most átadott metrószakasz 1975-ben épült, így egy 45 éves technikát kellett felújítaniuk a szakembereknek. 

Bolla elmondta továbbá azt is, hogy a legtöbb fejlesztést az érintett szakaszon (Határ út, Pöttyös utca, Ecseri út, Népliget állomásokon) elvégezték már, ugyanakkor vannak még kisebb munkák, ilyen például az akadálymentesítés, amelyet csak később fejeznek be, ezek azonban nem zavarják majd az utazóközönséget. 

A beruházást több tényező is hátráltatta a BKV vezérigazgatója szerint, a Covid–19-járvány mellett az is nehézséget okozott a kivitelezők számára, hogy azbesztet találtak az állomásokon, amelyet csak speciális technikával tudtak eltávolítani. 

A most átadott déli szakaszon teljesen megújult az utastér is, összesen 14 ezer négyzetméter burkolatot kellet kicserélni, a legnagyobb munkát azonban nem ez jelentette, hanem a pályahálózat és a villamosenergia-hálózat modernizálása. 

Karácsony Gergely főpolgármester a sajtótájékoztatón elmondta,

a 3-as metró nem csupán fővárosi, hanem nemzeti ügy is,

az egész ország számára fontos, hogy végre 21. századi körülmények között lehet utazni rajta. 

Budapest első embere az ünnepségre meghívta a kormány képviselőit és a projektet elindító Tarlós István korábbi főpolgármestert is, közülük azonban senki nem jött el, az egykori városvezető ugyanakkor üdvözletét küldte mindenkinek, amelyet utódja tolmácsolt a megjelenteknek. 

A főpolgármester megköszönte a budapestiek türelmét, egyrészt, mert ilyen sokat vártak arra, hogy a forgalmas metróvonal megújuljon, valamint hogy elviselték a kivitelezéssel járó kellemetlenségeket. Ugyanakkor jelezte, további türelmet kér mindenkitől, a neheze ugyanis csak most jön. 

A korábban már befejezett északi, és a most átadott déli szakasz megújítása után a középső, a Nagyvárad tértől a Lehel térig tartó szakasz rekonstrukciója csak november 7-től kezdődik, amely a BKV tervei szerint 2022 év végéig tarthat majd. 

Elszámolási vita 

A neheze valóban most jön csak, mert a beruházást végző Swietelsky Vasúttechnika Kft. és a BKV Zrt. között  komoly elszámolási vita zajlik jelenleg is.

A kivitelezést végző cég ugyanis egy 18,4 milliárdos összeget követel a BKV-tól, ebből ugyanakkor egy 10 milliárd forintos összeg kifizetését nem tartja jogosnak a BKV. 

A helyszínen arról kérdeztük Bolla Tibort, az elszámolási vita veszélybe sodorhatja-e a középső szakasz felújítását. A BKV vezérigazgatója úgy nyilatkozott az Indexnek, hogy még tegnap is tárgyaltak erről a céggel. Bolla szerint közeledtek ugyan az álláspontok, de megegyezni még nem tudtak egymással. 

Mi megegyezéspártiak vagyunk, de csak olyan kifizetést támogatunk, amely jogos és alá tudjuk támasztani. 

– mondta a BKV vezérigazgatója, aki elárulta azt is, hogy fenntartják a lehetőséget a Swietelsky számára, ha nem ért egyet a BKV elszámolásával, akkor bíróság útján érvényesítse a többi követelését. Egyelőre a cég ezt nem fogadta el. 

Új tender jöhet

Nyilvánvalóan van B alternatívánk

– fogalmazott Bolla, aki szerint a kitűzött határidő október 30., ha addig nincs megállapodás, onnantól lezártnak tekinti a tárgyalásokat. 

Megkérdeztük továbbá azt is, hogy elképzelhető-e, ha nem sikerül a kitűzött határidőre megállapodni, akkor keresnek-e új kivitelezőt. 

Bolla erre reagálva elmondta, hogy azokat a munkákat, amelyeket a BKV nem tud saját maga ellátni, azokra mindenképpen új tendert kell majd kiírni. Az ehhez szükséges dokumentációkat már el is készítették, ugyanakkor még reménykednek abban, hogy sikerült tárgyalóasztalnál megegyezni a másik féllel. 

Rovatok