Index Vakbarát Hírportál

Az LMP Keresztes László Lórántot indítja Baranya 2. számú választókerületében

2020. október 22., csütörtök 13:48

Egy csütörtöki sajtótájékoztatón jelentette be Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke, hogy a 2022-es országgyűlési választáson Keresztes László Lórántot, a párt frakcióvezetőjét indítják a részben pécsi székhelyű Baranya megyei 2. sz. országgyűlési egyéni választókerületben.

Schmuck Erzsébet azt is elmondta, hogy a többi ellenzéki párttal még dolgoznak az ellenzéki koordináción, de elkötelezettek az egy az egy elleni indulás modellje mellett.

Az LMP szerint azonban Keresztes László Lóránt a legalkalmasabb arra, hogy az ellenzéki pártok támogatásával jelölt legyen a baranya megyei 2. számú választókerületben.

Keresztes László Lóránt hangsúlyozta, hogy legitim eszköznek tartják az előválasztást, továbbá kijelentette, hogy a Fidesz-KDNP képviselőjét, Hoppál Pétert le kell váltani 2022-ben.

A legutóbbi országgyűlési választáson, 2018-ban Hohn Krisztinát indította az LMP a Baranya megyei 2. sz. OEVK-ban: 4899 szavazatot kapott, míg Hoppál Péter 21 471 vokssal nyert.

A jobbikos Gyimesi Gábor 11 858, a DK-s Nagy Ferenc pedig 11 160 szavazatot szerzett. A számok alapján pusztán már az utóbbi két jelöltnek összesen több szavazata volt, mint Hoppálnak.

Múlt hét pénteken az LMP másik társelnöke, Kanász-Nagy Máté jelentette be, hogy Budapest egyes választókerületében Csárdi Antalt indítanák újra 2022-ben. Az V. és I. kerület egy részét, illetve a Palotanegyedet magában foglaló Belvárosban 2018-ban Csárdinak sikerült legyőznie a fideszes Hollik Istvánt.

A Momentum elnöke, Fekete-Győr András az Indexnek azt mondta, nem evidencia, hogy 2022-ben is az legyen az ellenzék közös jelöltje, aki korábban megnyerte már a körzetet. A politikus szerint az ellenzéki tárgyalásokon nem születtek még konkrét személyi döntések, a Momentum a legtöbb helyen előválasztást tartana, hogy így válasszák ki a legalkalmasabb jelölteket. Korábban az ellenzéki együttműködés pártjai (DK–Momentum–Jobbik–MSZP–LMP–Párbeszéd) már deklarálták, hogy mind a 106 választókerületben támogatják az előválasztást.

Rovatok