Index Vakbarát Hírportál

Részegen gáz-riasztó fegyverrel fenyegette a rendőröket

2020. október 23., péntek 07:57

2020-ban, egy áprilisi délután egy ittas férfi agresszívan viselkedett, ezért apja kihívta rá a rendőrséget. A férfit többször is fel kellett szólítania a rendőrségnek, hogy jöjjön ki a házból.

„Az ajtóban megjelenő ittas állapotban lévő férfi erre nem volt hajlandó, visszament a házba, magához vett egy csőre töltött gáz-riasztó fegyvert, amivel kiment az udvarra és azt a tőle körülbelül 5 méterre álló rendőrökre fogta, miközben hangosan ordított” – olvasható a Debreceni Törvényszék közleményében.

A gáz-riasztó fegyvert külseje miatt a rendőrök éles lőfegyvernek hitték. A férfi többszöri felszólításra sem tette le a fegyvert, és a rendőrök felé tartva elindult feléjük. A rendőrök fedezékbe vonultak,  szolgálati fegyvereiket tűzkész állapotba helyezték, majd ismét felszólították a férfit, hogy tegye le a fegyverét. A férfi apja mentette meg a helyzetet úgy, hogy fia mögé lépett, és kiütötte kezéből a gáz-riasztó fegyvert. A járőrök lefogták és megbilincselték a vádlottat. 

A bíróság a gáz-riasztó fegyverrel hadonászó férfit hivatalos személy elleni erőszak bűntettében bűnösnek találta, és négy és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélte, valamint öt évre eltiltották a közügyekről. Az ítélkező bíró súlyosbító körülményként értékelte, hogy a vádlott önhibájából volt ittas a bűncselekmény során, valamint hogy garázda jellegű volt az elkövetési mód. Enyhítő körülményként értékelte, hogy az eljárás során beismerő vallomást tett és nem éles lőfegyverrel támadt a rendőrökre. A büntetés nem jogerős, a vádlott enyhítésért fellebbezett. Az ügyet továbbra is a Debreceni Törvényszéken fogják tárgyalni.

Rovatok