Index Vakbarát Hírportál

Mindenki vigyázzon, veszélyes ködre figyelmeztet a rendőrség

2020. október 24., szombat 14:08

Szombaton többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, csak rövid napos időszakok lehetnek – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében. Az ország északi részén élők  jobb, ha nem reménykednek benne, hogy kis időre előkerül a nap, valószínűleg nagyon borús, ködös időre lesz az egész térségben. Itt semmiképp sem ajánlott 12 foknál melegebbre számítani. 

A déli megyékben élőknek még annyira sem lesz jó, mint az északiaknak: itt több helyen is valószínű eső, zápor, viszont szélre nem igazán kell számítani. A hőmérsékletet tekintve sem lesz ok a nagy örömre: kora délután maximum 18 fok lehet, de jobb, ha hűvösebbre készül. Késő estére 9 és 14 fok közé hűl le a levegő.

Nyilvánvalóan nem újdonság, hogy ősszel ködös az idő, azonban tetszik, nem tetszik, az élet nem áll meg, szóval ilyenkor is sokan vannak az utakon. A rendőrség tehát felhívja az autósok figyelmét a ködben való vezetés veszélyeire. 

A köd különösen a lakott területen kívüli útszakaszokon lehet veszélyes, ahol a páraréteg olykor átláthatatlan, ebben az esetben pedig a járművezető nem tudhatja, milyen akadályok jelenhetnek meg előtte, és a közvilágítás sem segíti a haladást.

Azt írják, hogy jobb ilyenkor lassítani, és érdemes a szokásosnál nagyobb követési távolságot tartani – már ha általában tart –, és azt is írják, hogy lehetőleg tartózkodjunk az előzéstől.

Magyarul: ha nem lát az orránál tovább, ne előzzön.

Különösen veszélyes lehet, amikor hirtelen érkezünk egy ködfoltba, mert ekkor a látótávolság nagyon rövid idő alatt jelentősen csökken, szóval ilyenkor érdemes a köd- vagy tompított fényszórót bekapcsolni. Ezzel szemben:

A távolsági fényszóró használata kifejezetten nem ajánlott, 

de nem feltétlenül azért, mert az kiveri a szembejövők szemét, hanem azért, mert az erős fény a páraszemcsékről visszaverődve vakító, átláthatatlan fehér falat képez. Következésképp

nem fog jobban látni.

A rendőrség a gyalogosokra is gondolt, nekik azt ajánlják, hogy lakott területen kívüli útszakaszokon mindig hordjanak fényvisszaverő mellényt.

Rovatok