Index Vakbarát Hírportál

Nem mellettük tüntettünk! - üzente Gulyás Gergelynek az SZFE hallgatója

2020. október 25., vasárnap 22:27

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Polgári Mulató pódiumbeszélgetésén fejtette ki, miszerint a Színház-és Filmművészeti Egyetem (SZFE) átalakítása ellen október 23-án tiltakozó több mint tízezer ember valójában az Orbán-kormány mellett tüntetett. Sohasem gondolták volna ugyanis – fejtegette –, hogy egy „balliberális klikk” azt akarja, hogy kereszténydemokrata kabinet felügyelje a működését. És ha jól érti, akkor az SZFE diákjai és tanárai azért tüntetnek, hogy a korábbi rend álljon helyre, vagyis hogy ne egy független – mindenféle állami és kormányzati befolyás nélküli – alapítvány irányítsa az egyetemet, hanem az Orbán-kormány. 

Az ATV kérdésére ezután az SZFE egyik tiltakozó diákja, Gálosi Dóra igyekezett tisztázni a helyzetet:

Továbbra is azt mondjuk, hogy mi az egyetemi autonómiáért tüntetünk, ha ezt a kormány tudja garantálni, akkor mi a segítségüket kérjük ebben. Nem mellettük tüntetünk, hanem a saját ügyünknek a megoldását kérjük tőlük, hiszen náluk van ennek az ügynek a megoldása

- jelezte.

Pulai András, a Publicus Intézet stratégiai igazgatója úgy nyilatkozott, hogy ha széles társadalmi csoportokat érint az ügy, az sem kizárt, hogy az Orbán-kormány végül változtat álláspontján. Annak is megvan a veszélye, hogy a tiltakozás előbb-utóbb kifullad, sőt, elképzelhető, hogy a kabinet éppen ezt várja.

Rovatok