Index Vakbarát Hírportál

A kormány nem tervezi az abortusz szigorítását

2020. október 26., hétfő 21:22

Magyarországon az abortusz kérdése jogilag rendezett, és a kormány ezen nem tervez változtatást – jelentette ki Zsigó Róbert, a családokért felelős tárca nélküli miniszter parlamenti államtitkára a parlament azonnali kérdések órájában, válaszul arra, hogy a DK-s Arató Gergely azt kérdezte, követi-e a magyar kormány a lengyel utat a nők jogainak csorbításában. Vagyis abban, hogy megszüntetné-e a nők választási lehetőségét a terhességmegszakítással kapcsolatban.

Az ellenzéki politikus az MTI szerint azután érdeklődött, hogy a  kormány nemrégiben csatlakozott egy olyan, korlátozó jellegű nemzetközi nyilatkozathoz, amely mellé csak 31 ország állt a 193 ENSZ-tagállam közül, Európából például csak a fehérorosz, a lengyel és a magyar kabinet.

Zsigó Róbert szerint a magyar kormány azért csatlakozott a kérdéses nyilatkozathoz, mert a kormányoldalnak szilárd meggyőződése, hogy a család minden erős és sikeres társadalom alapja, így az azzal kapcsolatos politikát csak nemzeti vagy helyi szinten lehet meghatározni.

Az államtitkár szerint nem a nemzetek feletti, hanem a nemzetek közötti párbeszédben bíznak, majd arról beszélt:

2010 és 2019 között minden évben, összesen 36 százalékkal csökkent Magyarországon az abortuszok száma,

és a kormányzat által a gyermekvállaláshoz nyújtott támogatásokat sorolta.

Viszonválaszában Arató Gergely felvetette: a kérdéses nemzetközi nyilatkozat nem a családok védelméről és a nemzeti önrendelkezésről, hanem az abortusz betiltásának lehetőségéről szól. Zsigó Róbert erre jelezte, hogy a szöveg a nők férfiakkal egyenlő jogait rögzíti, emellett kimondja, minden embernek joga van az élethez, az abortusz pedig nem lehet a családtervezés eszköze.

Rovatok