Index Vakbarát Hírportál

2021-ben lesz a nyolcmilliárdos augusztus huszadika 2020 helyett

2020. október 26., hétfő 17:06

Bár a koronavírus-járvány miatti gazdasági nehézségek miatt valóságos mozgalom indult az idei augusztus 20-i állami tűzijáték és rendezvénysorozat lemondásáért és a spórolás kikényszerítéséért, egy nyári, nem nyilvános kormányhatározat értelmében egy fillért sem fog spórolni az állam az ünnepségen – írta a hvg.hu az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent szerződésmódosításra hivatkozva. Az értesítőben megjelentek alapján ugyanis

a Nemzeti Kommunikációs Hivatal és a Turisztikai Marketingkommunikációs Ügynökség gyakorlatilag meghosszabbította

a 2020. augusztus 20-ai budapesti tűzijáték, illetve a Szent István-napi programsorozat lebonyolítására kötött szerződéseit a tendernyertes Antenna Hungáriával, az egyetlen változás pedig a teljesítés időpontja: 2021-re írták át. 

Korábban még soha ekkora összeget nem költött az állam sem a tűzijátékra, sem pedig az állami ünnepségre:

a tűzijáték keretösszege 1,3 milliárd forint (ebből legalább 910 millió forintot el kell költeni), a rendezvénysorozat keretösszege 6,6 milliárd forint (ebből legalább 4,6 milliárdot ki kell meríteni). 

A közbeszerzési szerződések módosítását – újak kiírása helyett – pedig azzal indokolta a megrendelő, hogy a kormány a 2020. július 15-én tartott ülésén hozott egy, a halasztásra vonatkozó, ám nem nyilvános, úgynevezett 2000-res határozatot. A felek egyetértettek abban, hogy a fentiek kimerítik a vis maior fogalmát, a teljesítési dátumok egy évvel való előre tolása pedig nem változtatnak a szerződések általános jellegén, így a módosításnak nincs akadálya.

Mindez csak azért problémás, mert Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter július 16-án a KormányInfón arról beszélt, hogy elmarad a tűzijáték – emlékeztet a portál, hozzátéve, hogy a tárcavezető a rendezésre elkülönített összeggel kapcsolatban kifejezetten arról beszélt, hogy örülnek, ha bármit meg tudnak spórolni. 

Rovatok