Index Vakbarát Hírportál

Ólommal szennyezett ivóvizet iszik több százezer magyar

2020. október 27., kedd 12:42

A fővárosi csapvízben találták a legtöbb ólmot, amely nehézfém elsősorban a magzatok, csecsemők és kisgyermekek egészségét veszélyezteti. A vételi minták 14 százaléka haladta meg a határértéket, Budapesten így több mint hatszázezer, országosan pedig további százharmincezer ember ihat ólmos vizet, főleg a nagyobb városokban. 

Elérhetőek a Nemzeti Népegészségügyi Központ a lakossági ivóvíz ólomtartalmát felmérő projektjének eredményei, amelyekből kiderült, hogy a csapvíz ólomtartalma miatti egészségkockázat elsősorban a fővárost és az ötezer fő feletti városokat érinti.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ programjának keretében a lakosok és az intézmények országszerte ingyenesen vizsgáltathatták be a csapvíz ólomtartalmát.  

Az eredmények azt mutatják, hogy

a nehézfém szennyezés szempontjából a  belső kerületek döntő többsége – főleg ahol 1945 előtti épületek vannak – nagyon magas kockázatúnak minősül. 

Az adatok alapján a teljes csőcsere a fővárosban körülbelül ötvenezer, míg a vidéki nagyvárosokban körülbelül 32 ezer épületben lehet szükséges. Az egészségügyi kockázatok miatt időszerű lehet egy átfogó, országos akcióterv megalkotása.

Az ólom, mint nehézfém ugyanis számtalan egészségügyi kockázatot rejt magában. A legfőbb probléma, hogy idővel felhalmozódik, az ólom pedig már viszonylag kis vérólomszint mellett is káros lehet, leginkább a vesét és az agyat károsítja.

Rovatok