Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó vs. Kuleba: szánalmas és nonszensz az ukrán reakció

2020. október 27., kedd 08:57

Algériába tartva a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről jelentkezett be élő Facebook-videóban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki a tárgyalások főbb témái mellett kitért a fokozódó diplomáciai konfliktusra is Ukrajnával. 

„Tegnap több barátságtalan lépést tett az ukrán külügyminisztérium: bekérették a nagykövetünket, és azt a döntést hozták nyilvánosságra – mert velünk még nem közölték –, hogy két magyar, valószínűleg kormányzati tisztviselőt akarnak kitiltani Ukrajnából, mondván, hogy beleavatkoztunk a belpolitikába” – mondta Szijjártó Péter, miután ismételten gratulált a KMKSZ történelmi sikeréhez a választásokon. 

A MINISZTER SZERINT EZT A DÖNTÉST „SZÁNALMASNAK ÉS NONSZENSZNEK" TARTJÁK, A KÖZLÉS MÓDJA PEDIG „MINDENKÉPPEN KULTURÁLATLAN".

 

„Nem tudom, hogy pontosan mire gondolt az ukrán kolléga az ukrán belügyekbe való beavatkozásként, például arra-e, hogy pár héttel az önkormányzati választások előtt a kárpátaljai megyei kormányzóval együtt személyesen vette át a magyar kormány által adományozott 50 lélegeztetőgépet” – mondta Szijjártó Péter. A magyar beavatkozások között említette még, hogy gyakorlatilag Magyarország az egyetlen, amely engedélyezi az ukrán állampolgárok tranzitját Nyugat-Európa felé, illetve azt is, hogy pár napja arról döntött a kormány, hogy magyar költségvetési forrásokból finanszírozzák a legszennyezettebb kárpátaljai kis folyó és patak vizének megtisztítását. 

Szijjártó Péter nonszensznek nevezte, hogy a magyar kisebbségekkel való kapcsolattartás beavatkozás lenne az ukrán belügyekbe, szerinte a nemzetközi jogszabályok szerint sem tekinthető belügynek a kisebbségi jogok érvényesítése. 

Ezzel a döntéssel az ukrán külügyminisztérium azt üzeni, hogy Ukrajna lemondott arról, hogy Magyarország támogassa európai uniós és euroatlanti integrációs törekvésüket

 – mondta Szijjártó Péter, hozzátéve, az ukránok pontosan tudják, hogy mind az EU-ban, mind a NATO-ban minden tagállam egyetértésére és támogatására szükség van ahhoz, hogy újabb országokkal szorosabbra fűzzék az együttműködést e szervezetek. Megemlítette, hogy vannak, akik szerint az ukrán kormányzó rendkívül gyenge szereplése miatti frusztráltság is szerepet játszott az ukrán döntésben, ő azonban ezt nem tudja. „Mi továbbra is készen állunk a jószomszédi kapcsolatra, a párbeszédre, de sajnos az elmúlt hetek és hónapok rendre azt mutatták, hogy ez a szándékunk egyoldalú” – tette hozzá Szijjártó Péter. 

(Borítókép: Bal oldalt Szijjártó Péter bejelentkezése a Liszt Ferenc Repülőtérrel, jobb oldalon Dmitr Kuleba. Fotó: Szijjártó Péter / Facebook, Kovács Tamás / MTI)

Rovatok