Index Vakbarát Hírportál

Újabb drámai számok: 2291 fertőzött, 43 halálos áldozat

2020. október 28., szerda 08:57

Szerdára 2291 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid–19), ezzel 65 933 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 43, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1578 főre emelkedett, 17 098-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 47 257 fő. Az aktív fertőzöttek 27, az elhunytak 35, a gyógyultak 28 százaléka budapesti. Kórházban 3166 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 263-an vannak lélegeztetőgépen.

A járvány második hullámának meredeken emelkedő szakasza zajlik egész Európában és Magyarországon is, a fertőzöttek száma dinamikusan nő – ismertetik a napi adatok mellett a koronavirus.gov.hu oldalán.

A kormány célja továbbra is az, hogy az egészségügyi védekezés fenntartása mellett az ország működőképességét megtartsa, és ne hagyja, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat. Ehhez azonban az általános óvintézkedések betartására van szükség. A kormány csütörtökön közzétett rendelete alapján,

Az operatív törzs jelenleg 73 óvodában rendelt el rendkívüli szünetet, az iskolákban pedig fertőtlenítő nagytakarítást az őszi szünet alatt.

Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az időseket is kérik, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenni a fertőzések elkerüléséért. Ha egy szociális intézményben vagy bárhol más közösségben gócpont alakul ki, a járványügyi bevetési egység megteszi a szükséges intézkedéseket. Az operatív törzs a 200 fő feletti idősotthonok számára noninvazív lélegeztetőgépekeket biztosít. A kormány az egészségügyi védekezés fenntartása mellett, további gazdaság- és családvédelmi intézkedéseken is dolgozik – írják.

 Illusztráció: Átló Koronamonitor

(Borítókép:  Egészségügyi dolgozó egy koronavírus elleni szerrel kezelt beteg mellett a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Infektológiai Intézetében Debrecenben 2020. október 15-én. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI) 

 Borítókép: Huszti István / Index

Rovatok