Index Vakbarát Hírportál

Akár egymilliós is lehet a maszkbírság: beköszöntött a szigor

2020. november 2., hétfő 09:31 | aznap frissítve

A lényegi változás hétfőtől az, hogy a boltok, a tömegközlekedési eszközök, az egészségügyi és szociális intézmények, ügyfélfogadási irodák, a mozik, színházak, a szabadtéri és sportrendezvények mellett mostantól a vendéglátó- és szórakozóhelyeken is kötelező lesz a maszk.

Eljött a nap, a mai az a bizonyos hétfő, amikortól életbe lépnek a minden eddiginél szigorúbb maszkhasználati szabályok. Ez többek között azt jelenti, hogy mostantól a vendéglátó- és szórakozóhelyeken is kötelező maszkot hordani. Az orrot és a szájat egyaránt eltakaró védőfelszerelést természetesen a fogyasztás idejére le lehet venni, illetve az asztalnál ülve sem kell viselni. 

Az operatív törzs figyelmeztetett, a hatóságok, ezen belül is a rendőrség, ellenőrzik majd, hogy a vendéglátóipari egységek betartják-e az előírásokat. Kellő fegyelem híján akár be is zárathatják a renitens vendéglátóhelyeket. 

Fontos különbség, hogy eddig csak az éttermekben dolgozóknak volt kötelező a maszk, most már a büfék, a kocsmák, kifőzdék, plázás éttermek stb. mindegyikében a vendégeknek is maszkot kell viselniük. 

Ha a hatóság tudomást szerez a szabálysértésről, első körben figyelmeztetik a helyet, ugyanakkor 100 000-től 1 000 000 forintig terjedő bírságot szabhatnak ki, illetve a helyiséget legalább egy napra, de legfeljebb egy évre is bezárathatják. A legújabb szigorítások szerint az említett szankciókat ráadásul most már egyszerre is lehet alkalmazni – olvastuk ki szintén a vonatkozó rendeletből. 

Mindez azért lényeges elem, mert eddig türelmesebben és fokozatosabban járt el a rendszer. Először jött a figyelmeztetés, majd annak megfelelően emelkedett a kiszabott bírság összege, hogy hányadik kihágás történt a helyen. A végső lépcső a rövidebb, majd az egy évre szóló bezárás volt. 

A vendéglátóhelyekre vonatkozó rendelet egész pontosan azt mondja ki, hogy:

Az olyan üzletben, amelyben kiegészítő tevékenységként vendéglátó tevékenységet is folytatnak, az ott megvásárolt étel és ital elfogyasztásának időtartama alatt nem kell a maszkot viselni. A vendéglátóüzletben vendégként tartózkodó személy a vendéglátóüzlet asztalánál ülve, vagy ha a vendéglátóüzletben az ott megvásárolt étel, illetve ital elfogyasztása nem csak asztalnál ülve történhet, kizárólag az étel, illetve az ital elfogyasztásának időtartama alatt nem köteles a maszkot viselni.

Vagyis a maszkot addig kell viselni, míg bemegyünk a vendéglátó-ipari egységbe és az asztalunknál helyet foglalunk. Ha például a pultnál rendelünk, kimegyünk dohányozni, telefonálni, vagy a mosdóba tartunk, a maszkot újból fel kell venni.

Ha megszegjük a szabályokat, a rendelet kimondja, hogy a személyzet felszólíthat bennünket a távozásra. 

Ebből az is következik, hogy alapvetően a vendéglátóhelyek feladata, az üzemeltetők felelőssége a vendégekkel betartatni a november 2-től életbe lépett maszkszabályokat. Az ellenőrzést kereskedelmi hatóságként a rendőrség is végezheti. 

A szórakozóhelyeken, beleértve a zenés-táncos rendezvényeket is, végig maszkot kell viselni, kivéve, ha:

Összefoglalva minden eddigi előírást, fő szabály szerint zárt térben mindig legyen rajtunk maszk, továbbá akkor is, ha a másfél méteres védőtávolságot valamiért nem lehet betartani.

Amíg eszünk és iszunk, addig szintén nem kell maszk, de a büfékben, éttermekben stb. minden egyéb esetben takarjuk el az orrunkat, illetve az arcunkat. 

A maszk lehet orvosi, munkavédelmi, illetve textilből vagy más anyagból készült, a sál és a kendő viszont Budapesten sem alkalmas a védekezésre. 

Az erőből betartott szabályok időszaka

Az aktuális szigorításokat többek között azzal indokolta Müller Cecília, hogy mostanra olyan mértékben elterjedt a vírus Magyarországon, hogy már nem tudni biztosan, ki beteg, sokan tünetmentesek. Éppen ezért most már mindenkit potenciális fertőzőnek tekintenek.

Orbán Viktor is arról beszélt a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában a szokásos péntek reggeli interjúban, hogy itthon mától új világ kezdődik, ám ő nem a szabályok szaporításában, hanem a meglévő szabályok betartatásában hisz.

Mostantól a büntetés jön (...) Eljött a pillanat, hogy erőből kel betartani a szabályokat

– mondta többek között a miniszterelnök.

Az eddigi szabályokat, hogy hol kell maszkot viselnünk, ebben a cikkünkben foglaltuk össze:

(Borítókép: Index)

Rovatok