Index Vakbarát Hírportál

Hiába várják a home office-törvényt a magyar cégek és a szakszervezetek

2020. november 3., kedd 07:20

Az Orbán-kormány a parlament őszi ülésszakának elejére ígérte a home office-törvény benyújtását, de ez továbbra sem történt meg – közölte az ATV Híradója. Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a jogszabály csúszása a cégekre is negatívan hathat. A lehetőség körüli bizonytalanság ugyanis gátolhatja a munkaadókat a munkavállalói állományuk megtartásában, fejlesztésében. 

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke az ATV kérdésére elmondta,  amikor a legutóbbi Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma ülésén rákérdeztek, hogy hol tart a folyamat, az Orbán-kormánytól azt a választ kapták, hogy más, fontosabb jogszabálytervezetek előkészítésével és benyújtásával vannak elfoglalva. A home office-szal kapcsolatban így döntés egyelőre nem született.

Bár a Munka törvénykönyvében szerepel a távmunkavégzés, sok részlete kidolgozatlan,  a korábban bejelentett módosítás pedig ezt szándékozna orvosolni. Ennek értelmében az otthonról történő munkavégzés csak a munkaadó és a munkavállaló közös megállapodásán alapulhatna, a foglalkoztató pedig biztosítaná a szükséges munkaeszközöket, miközben adómentes rezsiátalány is járna a távmunkáért.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium az ATV megkeresésére arról tájékoztatott, hogy A munka törvénykönyve jelenleg is biztosítja a távmunkaszerződés jogi feltételeit. A témakörhöz kapcsolódó esetleges további szabályozási igények felmérése, felülvizsgálata pedig folyamatban van.

Rovatok