Index Vakbarát Hírportál

Müller Cecília: Nincs olyan intézmény, ahol ne lenne potenciálisan jelen a vírus

2020. november 4., szerda 11:49

Sajnos szomorú rekordokat döntögetünk – emelte ki Müller Cecília az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján. Az országos tisztifőorvos ismertette: ma 4219 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést (Covid–19), ezzel 90 988 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.

Meghalt 90, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 2063 főre emelkedett, 21 232-en pedig már meggyógyultak. Kórházban 4871 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 355-en vannak lélegeztetőgépen. A tisztifőorvos elmondta, ezek az adatok „önmagukért beszélnek”,

a legfiatalabb áldozat egy 28 éves beteg volt. 

A tisztifőorvos elmondta, exponenciálisan nő a fertőzöttek száma.

Ez azt jelenti, hogy nem ugyanannyival növekszik, hanem többszörösével emelkedik napról napra a fertőzöttek száma. Ezek a számok most már olyan jelentősek, hogy kórházban is egyre több beteget ápolnak, ez egyre nagyobb terhelést jelent az egészségügy számára. Láthatjuk, hogy valamennyi egészségügyi intézményünk jelentősen igénybe vett

– mondta. Hozzátette: a szigorítások azért is szükségesek, hogy az egészségügy működőképességét megtartsák. Kiemelte, hogy

nincs olyan hely, intézmény, ahol ne lenne jelen potenciálisan a vírus. Nincs kizárva, hogy bárhol tünetmentesen ott legyen fertőzött személy, a magyar települések 80 százalékán fellelhető a koronavírus.

Ezért kérte, hogy mindenki vegye komolyan a maszkviselést, távolságtartást, fertőtlenítést.

Ez a vírus valamin utazik, leginkább nyálcseppeken terjed, de érintéssel is tovább tudjuk adni. 

– fogalmazott, majd hozzátette: ne felejtsük el azokat a szabályokat, amelyek folyamatosan érvényesek. Mint mondta, nem szabad belefáradni ezen szabályok betartásába, és azonkívül, hogy szabályokat hoztak, sok ajánlásuk is van. Ezeket a Nemzeti Népegészségügyi Központ oldalán közzéteszik, Müller Cecília „ajánlja ezen felhívások böngészését”.

Egy hét alatt másfélszeresére nőtt az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma, ez több mint hétezer beteget jelent, aki elkapta a fertőzést, vagy újonnan fertőződött

– emelte ki, majd hozzátette azt is, hogy a fertőzöttek átlagéletkora egyre nő, de valójában minden korosztály érintett.

amennyiben az elmúlt négy hetet tekintjük, az igazolt új esetek negyede a 40–49 éves korosztályba esik. 

Kiemelte, hogy a kockázati csoportok köre nem változott, de az is látható, hogy egészen fiatalon is végződhet súlyos szövődményekkel, elhalálozással a koronavírusos megbetegedés.

Az elemzések helytállóak, de senki nem tudhatja, hogy személy szerint hogy reagál, ha esetleg elkapja a vírust. Ezért kérem, vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra. Itt van az idő, mindenki vegye komolyan ezeket az intézkedéseket! Kérem, hogy ebben legyünk társak, és együtt próbáljuk meg kímélni az egészségügyi rendszerünket. 

– fogalmazott a tisztifőorvos.

Rovatok