Index Vakbarát Hírportál

Zsiday Viktor: Gazdasági-politikai megfontolások vezethetik Orbán járványkezelését

2020. november 5., csütörtök 19:54 | három éve frissítve

Brutális következtetést vont le Zsiday Viktor, Magyarország egyik legelismertebb portfóliómenedzsere a kormány járványkezelési stratégiájával kapcsolatban mai bejegyzésében. Szerinte Orbán Viktornak egyetlen célja van: a hatalom megtartása és a 2022-es választás megnyerése. Ennek az a kulcsa, hogy fennmaradjon a gazdaság működése, az iskolák nyitva legyenek, a felnőttek dolgozzanak. Mivel a választási eredmények kulcsa a megfelelő gazdasági környezet, ezért ezt kell fenntartani mindenáron.

Zsiday Viktor úgy véli: ha a vírus reprodukciós rátája 1,3 körül marad, akkor szép lassan, és ami különösen fontos, fenntartható módon terjed. A cél elérni a nyájimmunitást, amihez az kell, hogy a lakosság 30 százaléka, azaz hárommillió ember megfertőződjön. Ha ez megvan, a vírus nem tud tovább terjedni, így az magától eltűnik, amit segít a vakcina is. Lehetőség szerint úgy kell ezt elérni, hogy az egészségügyi ellátórendszer mindeközben ne omoljon össze. Egyelőre nem lehet tudni, hogy ez sikerül vagy sem – írja a gazdasági szakember.

Zsiday Viktor így folytatja: ha a mesterterv szerint a vírus november–decemberben tetőzik, akkor január végére leszálló ágba kerül. A tavasz és az oltás lehetővé teszi, hogy a kormány a gazdaság talpra állására koncetráljon, ezzel párhuzamosan pedig elindul a lazítás is. Nyárra lényegében minden visszaáll a rendes kerékvágásba, és nincs más feladat, mint ráfordulni a 2022-es kampányra. Ezt különösen jól kiegészíti az uniós mentőcsomag alapján hulló pénzeső.

A legvalószínűbb forgatókönyv tehát a vírus végigsöprése és tetőzése november–decemberben, majd lecsengése januártól, és a gazdaság talpra állásának megkezdődése ezután. Az ára 10 000 magyar.

Rovatok