Index Vakbarát Hírportál

November végén tesztelik koronavírusra az összes budapesti pedagógust

2020. november 6., péntek 06:42

A fővárosi önkormányzat százezer antigéngyorstesztet fog vásárolni. A teszt holland termék, ezt használja a holland kormány is

– mondta a 24.hu-nak Havasi Gábor, a főváros egészségügyi tanácsnoka. Arról is beszélt, hogy egyeztettek már néhány kerület képviselőjével és eddig mindenki nyitottnak tűnt a lehetőségre. Úgy fogalmazott:

Ötvenezer tesztet lakosságarányosan fogunk szétosztani a kerületi önkormányzatok között, a mintavételt pedig nekik kell megszervezniük. Annyit kérünk tőlük, hogy a náluk jelentkező oktatási dolgozóknál – a pedagógusoktól a portáson át a konyhás néniig – végezzék el a tesztet, a fennmaradó mennyiséget pedig saját döntésük szerint használhatják fel.

Arról is beszélt, hogy Budapesten nagyjából harmincezer egészségügyi dolgozó van, ami azt jelenti, hogy az ötvenezer teszt biztosan elég. Számítanak arra is, hogy mivel a program önkéntes, valószínűleg nem vesz majd részt benne mindenki. 

Hozzátette, hogy a tesztek beszerzése folyamatosan zajlik majd, jelenleg azzal számolnak, hogy november végén érkezik meg 25 ezer, majd utána hetente-kéthetente újabb 25 ezer teszt. 

Rovatok