Index Vakbarát Hírportál

Betelepítenek Magyarországra egy madarat, hogy vadászni lehessen rá

2020. november 6., péntek 10:40

a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) nyílt levélben kéri Nagy István agrárminisztert, hogy  vonja vissza a rendeletet a vörös fogoly  vadászatáról, hiszen az állat más, hazánkban őshonos fajt veszélyeztet, amilyen az amúgy is 

a kipusztulás szélén levő szürke fogoly.

Az MME levelében arról is ír, hogy november 2-tól lehetséges Magyarországon a vörös fogoly (Alectoris rufa) kibocsátása és vadászata, ez viszont három komoly természetvédelmi és vadgazdálkodási aggályt is felvet.

A levélben kiemelik, hogy az idegenhonos, illetve inváziós fajok terjedése világszerte az egyik legfőbb oka a természeti sokféleség csökkenésének, az általuk okozott probléma megelőzése és kezelése pedig jelentős erőforrásokat igényel, és írnak arról is, hogy hatásvizsgálat nélkül a 21. században már nem történhetne meg, hogy olyan madárfaj kibocsátását engedélyezzék, amely soha nem költött Magyarország határain belül.

Arról nem beszélve, hogy a szürke fogoly Európa-szerte megritkult,

Svájcból konkrétan kipusztult,

Magyarországon meg 90 százalékkal csökkent az egyedszám. Az sem túl jó hír, hogy a vörös fogoly kibocsátása miatt esélyes, hogy a madarak között még jobban terjedhetnek a betegségek, amely ugye nyilván megint csak azt jelenti, hogy a szürkefogoly-állomány tovább csökkenhet. 

Szóval egy csomó szempontból nem tartják jó ötletnek a vörös fogoly betelepítését, és azt írják, hogy a 

 a vélt előnyök is aránytalanok a potenciális környezeti kockázathoz mérten.

Rovatok