Index Vakbarát Hírportál

Veszélyes gyermekjátékokat találtak a fogyasztóvédők

2020. november 9., hétfő 08:55

A gyermekek biztonsága érdekében idén október végéig több mint százféle játékot vizsgáltak meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) akkreditált laboratóriumai. A termékek mintegy fele nem felelt meg az előírásoknak, közel harmaduk használata súlyos kockázatot jelent – tudtuk meg a ITM szerkesztőségünknek küldött közleményéből. A minisztérium beszámól róla, hogy az ellenőrzéseknek köszönhetően a veszélyes játékokat kivonják a forgalomból, visszahívják a vásárlóktól, több mint huszonegy ezer darabot pedig már a vámhatáron sikerült megállítaniuk. 

Az ITM tájékoztat továbbá, hogy a nem megfelelő kialakítású játékok fulladást, sérülést, tartós egészségkárosodást is okozhatnak. A csomagolásról vagy a használati útmutatókból hiányzó figyelmeztetések is kockázatot jelenthetnek. Mivel a legtöbb veszélyforrás vásárláskor ránézéssel nem állapítható meg, a laboratóriumi vizsgálatokkal kiszűrhetők a nem biztonságos árucikkek. 

Ebben az évben a minisztérium százkét terméket vizsgált, ezeknek csaknem fele, negyvenötféle játék kifogásolható volt a termékbiztonság szempontjából, közülük negyvenhárom használata súlyos kockázatot jelentett, tizenhat esetben a fővárosi és megyei kormányhivatalok már intézkedtek a forgalomból való kivonásukról, előírták a forgalmazók részére a vásárlóktól való visszahívást is. A vizsgált játékokról és veszélyeikről a fogyasztóvédelmi portálon található tételes tájékoztatás.

A vizsgálatban tizenkilenc játék hangszer, léggömb, síp közül nyolc nem felelt meg az előírásoknak, mert levehető apró elemeik vagy könnyen leváló, letörő alkatrészeik fulladást okozhatnak. Határérték feletti mennyiségben volt jelen ftalát típusú lágyítószer a tizenhatféle labda, ugrálólabda és a huszonegyféle orvosijáték-készlet közül három-három termékben, valamint a vámhatáron mintavételezett babáknál. 

Rovatok