Index Vakbarát Hírportál

Müller Cecília: Messze a vége, de ezentúl minden kórházban lesz koronavírus-ellátás

2020. november 9., hétfő 12:27

Nagyon nehéz napokat élünk, hiszen látjuk, hogy a járvány rendkívüli mértékben fokozódik, mind a fertőzöttek, mind az elhunytak vonatkozásában – emelte ki Müller Cecília az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján. A tisztifőorvos ismertette, hogy 5162 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést (Covid–19), ezzel 114 778 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Elhunyt 55 krónikus beteg, közülük a legfiatalabb egy 32 éves nő volt.

Így az elhunytak száma 2493 főre emelkedett, 26 161-en pedig már meggyógyultak. Kórházban 6061 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 415-en vannak lélegeztetőgépen. 

A tisztifőorvos elmondta: egyik ország segítséget kér a másiktól, betegek átszállítása is történik egyik országból a másikba.

Mivel Magyarországon is nő a kórházban ápoltak száma, ezzel sajnos nő a légeztetőgépen lévők száma is, amely ma 415 fő. Ezért rendkívüli módon terhelődik az egészségügyi ellátórendszer. A mai napon is 60 százaléka foglaltak az ágyaknak. Azonban ezeket működtetni is kell orvosainknak, ápolóinknak 

– részletezte a tisztifőorvos, majd bejelentette, hogy ahhoz, hogy ember se maradjon ellátás nélkül, keddtől

Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere elrendelte, hogy minden egészségügyi intézmény lépjen be a koronavírus-betegellátásba.

Ez azt jelenti, hogy megnő az ellátást biztosító intézmények száma, az intenzív ágyak száma, ahol koronavírus-fertőzötteket ápolnak.

Felkészülünk arra, hogy minden beteget elláthassunk, ne legyen olyan helyzet, amikor valakit nem tudunk ellátni. Ehhez az kell, hogy a tervezhető, elektív ellátások körét elhalasszuk egy időre. Kijelöltek olyan intézményeket, ahol kifejezetten koronavírusos gyerekeket ápolnak.

– mondta Müller Cecília. Hozzátette: 

„Még messze van a vége, Még nem számítunk arra, hogy a közeljövőben bejelenthetjük a járvány végét.″

(Borítókép: Müller Cecília. Fotó: Magyarország Kormánya / Facebook)

Rovatok