Index Vakbarát Hírportál

A Fidesz szerint a baloldal akadályozza a járvány elleni védekezést

2020. november 9., hétfő 17:09

Ismét nem hallgatta meg a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs képviselőit a parlament népjóléti bizottsága hétfőn, mivel az ülést berekesztették.

Miután Korózs Lajos, a testület szocialista elnöke közölte, hogy a grémium határozatképes, egyből vita alakult ki. A kereszténydemokrata Nacsa Lőrinc azt mondta, hogy módosító indítványt akarnak benyújtani a napirendre, szóban. Korózs Lajos azzal válaszolt, hogy erre csupán írásban, az ülés előtt ad lehetőséget a házszabály.

A bizottság szocialista elnöke rövid egyeztetés után közölte, mégis lehet szóban módosítani. Ezt követően szavaztak az előre kiírt napirendről, amelyet négy igen szavazattal, tíz nem ellenében nem fogadtak el.

Nacsa Lőrinc azt kérte a testülettől, hogy a javasolt pontok többségét ne vegye napirendre,

köztük az elsőt sem, amelynek keretében az operatív törzs képviselői tájékoztatták volna a bizottságot. Szerinte felháborító és elfogadhatatlan, amit a baloldal a járvány kezdete óta művel. Közölte:

Nem elég, hogy akadályozza a védekezést, de támadja is annak résztvevőit.

Ennek egyik „mélypontjaként” említette Korózs Lajos „kamuvideóját”, amelyet nemrég „kamustatisztikákkal” tetézett az MSZP-s politikus – fogalmazott. Ezért – emelte ki Nacsa Lőrinc – a testület elnöke méltatlan a járványüggyel kapcsolatos napirendi pontok levezetésére. Azt mondta, hogy így csupán a gyermek- és fiatalkorúak egészségének megóvása érdekében szükséges lépésekről szóló határozati javaslatot, valamint az egyebekről szóló pontot tennék fel szavazásra.

Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselője hozzászólásában gyalázatosnak nevezte a kormánypárti képviselők magatartását. Úgy vélte, a bizottság tagjai nem kérdőjelezhetik meg a grémium elnökének személyét, hiszen őt a parlament választotta meg.

Ezt követően heves vita alakult ki a teremben, amelynek Korózs Lajos azzal vetett véget, hogy lezárta a bizottsági ülést, mondván, nincs elfogadott napirend.

Kocsis Máté Facebook-posztjában néhány órával ezelőtt szintén Korózs Lajos lemondását követelte. A „kamuvideóra” és a halálozási statisztikák állítólagos meghamisítására hivatkozva írta, hogy

távozása elkerülhetetlen, ezért ha kell, ennek akár a parlament többsége fog érvényt szerezni!

A Fidesz közleményt juttatott el az MTI-hez, melyben hangsúlyozzák: a baloldal a járvány kezdete óta csak akadályozza a védekezést. Azt írják:

Ha rajtuk múlott volna, már sokkal kritikusabb lenne a járványhelyzet, a magyar gazdaság és a családok helyzete is, ugyanis a baloldal sorra elutasította a járvány elleni védekezéshez szükséges intézkedéseket és pénzügyi támogatásokat, helyette csak saját hatalmi játékaikkal, kamuvideók és álhírek gyártásával voltak elfoglalva.

Felszólították a baloldalt, hogy

hívja vissza végre a kamuvideós Korózs Lajost a népjóléti bizottság éléről, hiszen teljesen méltatlanná vált annak vezetésére.

Korózs Lajost egyébként azért érik bírálatok a kormányoldal részéről, mert még a tavaszi kórházkiürítéssel kapcsolatban tettek közzé egy videót, amiben a képviselő Németh Athina mentőtiszttel beszélget a kormány által elrendelt kórházkiürítés állítólagos áldozatairól. Mint később kiderült, a nő nem szerepelt sem az OMSZ, sem a magyar egészségügyi dolgozók nyilvántartásában. Ezen felül a halálozási statisztikák meghamisítása miatt is bírálják a szocialista politikust.

Rovatok