Index Vakbarát Hírportál

Nem adják fel a blokádot, de az egyetem épületét elhagyják az SZFE-s diákok

2020. november 10., kedd 15:57

Az épületet és a kollégiumot kedd éjfélig el kell hagyniuk, de a blokádot nem adják fel, hanem magukkal viszik – reagáltak azokra a sajtóhírekre a Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjai kedd délutáni sajtótájékoztatójukon, amelyek szerint befejezik a demonstrációjukat.

A blokád addig tart, amíg a hatalmi elnyomás meg nem szűnik

– szögezték le az SZFE-s hallgatók, akik szerint amíg az egyetem autonómiájának visszaállítása nem történik meg, addig nem hagynak fel a demonstráció különböző formáival, ha kell, akár az otthoni karanténban.

Hétfőn újabb szigorú korlátozásokat jelentett be Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus-járvány megfékezése érdekében, ez pedig már hatással volt az SZFE-s diákok 70 napja tartó egyetemfoglalására is. A szerda 0 órától életbe lépő új intézkedések miatt az egyetemeknek online oktatásra kell átállniuk, a kollégiumokból pedig ki kell költözni a hallgatóknak. 

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a blokád alá vont épületben minden tanórát és kurzust megtartottak az elmúlt két hónapban, az egyetem új vezetése azonban november 6-án  bejelentette, felfüggesztik az oktatást, a hallgatók félévét pedig nem ismerik el. A diákok szerint az egyetemi oktatás felfüggesztése ütközik a felsőoktatási törvénnyel, ezért a hallgatói önkormányzat november 9-én a bírósághoz fordult az ügyben, a félévük elismertetése miatt pedig beadvánnyal éltek az Oktatási Hivatalnál.

(Borítókép: Bánkúti Sándor / Index)

Rovatok