Index Vakbarát Hírportál

A virológus szerint veszélyes lehet a vakcinanacionalizmus

2020. november 10., kedd 14:23

Kemenesi Gábor virológus ír Facebook-posztjában a vakcinanacionalizmusnak nevezett jelenségről, amely azt jelenti, hogy politikai okokból próbálnak egyes országok minél előbb előállni koronavírus elleni oltóanyaggal.

Az orosz vagy a kínai vakcina is lehet jó, sőt tudom, hogy kiváló tudósok dolgoznak azokban az országokban is. A probléma a transzparencia és függetlenség kétségessége. Leginkább politikai szintű bejelentések formájában értesült a világ ezeknek a vakcináknak a bevetéséről, és félő, hogy politikai nyomás sodorja járatlan utakra az ottani vakcinafejlesztési törekvéseket. A bejelentéseket természetesen tudományos publikációk is követték, ám például az orosz vakcina esetében rendkívül komoly aggályok merültek fel az adatok valóságtartalmát illetően

– írja. 

Az orosz és kínai vakcinák a nemzetközileg elfogadott eljárások szabályaival ellentétben nem várták meg a klinikai 3-as fázis befejezését és annak értékelését, valamint a vakcinajelölt engedélyezését, ami rendkívüli kockázatokat rejt magában. Amennyiben ugyanis ezek hiányában kezdik el használni, olyan vakcinával oltják az embereket, amelyeknek a biztonságossága és hatásossága nem teljesen ismert.

Kemenesi Gábor hozzáteszi,  

minden bizalma a tudományé és a tudósoké, remélem a vakcina nacionalizmus nem válik tartós fogalommá és hagyják a tudományt úgy működni ahogy kell.

Rovatok