Index Vakbarát Hírportál

Itt a veszélyhelyzet: példátlan szigorítások jönnek

2020. november 10., kedd 16:03 | aznap frissítve

Az ellenzék támogatásával szavazta meg a parlament a rendkívüli jogrend 90 napos meghosszabbítását. A törvénnyel a kormány megkapta a felhatalmazást a koronavírus miatti rendeleti kormányzásra.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfői bejelentése után kedden rendkívüli ülést tartott az Országgyűlés, a képviselők pedig

180 igennel egy nem ellenében elfogadták

a rendkívüli veszélyhelyzetről szóló törvényjavaslatát. Nem minden orsszággyűlési képviselő vett részt az ülésen. 

A most elfogadott törvénnyel kapta meg a kormány a rendkívüli felhatalmazást, hogy a koronavírus járvány miatt rendeleti úton is irányíthassa az országot.

A törvény értelmében kedd éjféltől életbe lépnek a miniszterelnök által hétfőn felsorolt szigorú korlátozó intézkedések. Ezek egyebek között: 

A pontos szabályok várhatóan hamarosan a Magyar Közlönyben jelennek meg. Ezeket külön cikkben részletezzük. 

Az Orbán-kormány javaslatát Varga Judit terjesztette elő a parlamentben. Az igazságügyi miniszter elmondta, hogy a tavaszival ellentétben, ezúttal kilencven napra tervezik bevezetni a rendkívüli jogrendet. 

Ezért ennyi időre terveznek, mert az Európai Uniótól kapott tájékoztatás szerint időközben elérhető lesz a koronavírus elleni vakcina. Ha lesz rá mód, természetesen előbb feloldják a korlátozásokat. 

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője parlamenti felszólalásában arról beszélt, hogy a hazaihoz képest tőlünk nyugatabbra sokkal rosszabb a helyzet. A labornak szánt Ausztriában például kétszer annyi a fertőzöttek száma. Belgiumban pedig már októberben megteltek az intenzív osztályok. Végül Kórózs Lajos visszahívását is kérte álhírek terjesztése miatt. 

Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője száz éve nem látott világjárványra hivatkozott, majd hozzátette, hogy helyes döntés volt a különleges jogrend márciusi bevezetése, a védekezés pedig sikeres. 

Korózs Lajos, MSZP-s képviselő a veszélyhelyzet időkorlátjának hasznosságáról beszélt, majd arról, hogy a kormány elpazarolta a nyarat, és elfelejtett megtenni számos intézkedést. 

 Borítókép: MTI Fotós: Balogh Zoltán

Rovatok