Index Vakbarát Hírportál

Nincs ítélet az SZFE sztrájk ügyében

2020. november 11., szerda 16:09

A Fővárosi Ítélőtábla másodfokú határozatában új eljárásra utasította a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) dolgozói sztrájkja ügyében a Fővárosi Törvényszéket – olvasható az oktatási intézmény honlapján megjelent hírben.

A tiltakozók azt írják, hogy a Fővárosi Ítélőtábla kimondta, hogy a hat pontban megfogalmazott sztrájkköveteléseik jogszerűek, illetve a sztrájkköveteléseik a munkavállalók gazdasági, szociális és munkajogi érdekeit érintették, ezért az Ítélőtábla megállapította, hogy figyelmeztető sztrájkunk jogszerű volt. 

Emellett arról is beszámolnak, hogy a sztrájkot egyenlőre nem bírálták el formai okok miatt, az új eljárásra utasított törvényszéknek viszont figyelembe kell vennie az Ítélőtábla megállapításait a döntéskor. Ezen felül a sztrájkolók leírják, hogy az SZFE oktatói továbbra is folytatni fogják a tanítást és ezt tekintik az ellenállás újabb formájának, miután a kancellária felfüggesztette az őszi félévet az egyetemen.

A Színház- és Filmművészetért Alapítvány, valamint az SZFE vezetése korábban az elsőfokú ítéletről azt mondta, hogy az SZFE sztrájkbizottságának korábban megfogalmazott nyolcpontos követeléséből az egyetem vezetősége kettőt teljesített, egy további pont, a korábbi munkarend szerinti munkavégzés is teljesült, ám a többi pontot a törvényszék jogszabályellenesnek ítélte. Emellett a tüntetők korábban arról számoltak be, hogy a munkáltatójuk felé megfogalmazott nyolcpontos követelés mellett egy kilencedikben a kormányhoz fordultak, azt kérve, hogy a modellváltási folyamatot teljes egészében állítsa le.

(Borítókép: Az SZFE Vas utcai bejárata 2020. november 4-én. Fotó: Bánkúti Sándor / Index)

Rovatok