Index Vakbarát Hírportál

Egységesen követeli az ellenzék az alkotmánymódosítás visszavonását

2020. november 11., szerda 16:33

Orbán Viktor retteg attól, hogy 2022-ben elveszíti a választást, miközben továbbra is embertelen, aljas kormányzást folytat – e sorokkal kezdődik az a valamennyi ellenzéki parlamenti által azonos szöveggel kiadott, meglehetősen sarkosan fogalmazó közlemény, amelyben a képviselők sérelmezik, hogy a tegnap 90 napra megszavazott rendkívüli jogrendre szóló felhatalmazást a járványvédelmi és gazdaságvédelmi intézkedések helyett inkább alaptörvény-módosításra és a választási törvény újraírására használta az első intézkedések között a kormány. 

A pártok közleménye szerint ezzel a kormánypártok ismételt lépéseket tesznek „a közpénzek ellopása, valamint a közpénzekkel kitömött cégek, alapítványok bebetonozása és elrejtése érdekében”.  Úgy fogalmaznak,

miközben feltehetően magyar emberek százai halnak meg Orbánék súlyos, történelmi késlekedései, átjachtozott hónapjai miatt, a miniszterelnök és csapata magyar emberek további adómilliárdjait játssza át a kastélyokkal, hajókkal, repülőkkel már amúgy is kitömött oligarcháknak, bebiztosítva őket a 2022-es vereségre.

Ugyancsak kétségbeesett lépésnek minősítik azt is, hogy egyeztetés nélkül, másfél évvel az országgyűlési választások előtt benyújtotta a kormány a választási törvény módosítását szolgáló javaslatot. A pártok szerint ez a lépés nem a kamupártok elleni fellépést szolgálja, hanem arra utal, hogy a kormányfő már „a saját maga által, saját magának írt választási rendszerben sem érzi biztonságban magát.”

A pártok értékelése szerint ezekkel a lépésekkel Orbán Viktor végképp méltatlanná vált hivatalára.  Ezért követlik, hogy

„vonja vissza a vonatkozó törvényjavaslatokat, továbbá töltse lopás és ügyeskedés nélkül a hátralévő hivatali időt.”

Hogy minisztereit és államtitkárait idézzük: „Ha a világjárvány idején segíteni nem tud, legalább ne ártson” – zárul a közlemény. 

(Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlés rendkívüli ülésén 2020. november 10-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok