Index Vakbarát Hírportál

Biztosítani kell a haldoklók jogait a látogatási tilalom ellenére is

2020. november 12., csütörtök 07:57

Meghatározott esetekben a covidos és nem covidos osztályokon is lehetővé teszik a hozzátartozóknak a kapcsolattartást a betegekkel a kórházi látogatási tilalom ellenére is – idézte a hvg.hu a Telex értesülését. Erre Müller Cecília egy november 10-i keltezésű körlevélben hívta fel a kórházak figyelmét, mivel a látogatási tilalom miatt rengeteg panasz érkezett a kórházi gyakorlatra. Az országos tisztifőorvos szerint ugyanis az alaptörvény kimondja a kapcsolattartás jogát a családdal, az egészségügyi törvény szerint pedig a beteg joga az emberi méltósághoz egészségügyi válság idején sem korlátozható. Ennek értelmében

biztosítani kell a családok számára a kapcsolattartást, és megfelelő tájékoztatást kell nyújtani a betegek állapotáról is. 

A portál felsorolja azokat az eseteket, amikor engedélyezett a látogatás:

Müller Cecília utasítása szerint a haldokló, végstádiumú betegek látogatásához a kórházaknak kell biztosítani a védőfelszerelést a hozzátartozóinak. Hangsúlyozta azt is, hogy a haldokló, végstádiumú beteg láthatását minden esetben haladéktalanul biztosítani kell. Minden ezzel ellentétes működési rend az egészségügyi törvény és az alaptörvény hivatkozott rendelkezéseibe ütközik – tette hozzá az országos tisztifőorvos. 

Rovatok