Index Vakbarát Hírportál

Új naperőmű nyomja a meleget 300 kisgyereknek Tiszabőn

2020. november 12., csütörtök 11:37

A gyerek életkora mellett együttműködési készség és előrefizetős mérőóra is szükséges feltétele a Magyar Máltai Szeretetszolgálat támogatásának.

A 2100 lakosú településen évente mintegy hetven gyermek születik, az átlagéletkor 18 év (az országos átlag 42,7). A házak nagy része rossz állapotú, több helyen semmilyen fűtés nincs és a nyílászárók is hiányoznak. A szegregátumban élő cigány lakosság döntő többsége a rossz körülmények miatt csak segítséggel képes a hideg hónapokban rendesen fűteni.

Őket célozta a falu határában közelmúltban elkészült napelempart. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az E.ON összefogása révén megépült naperőmű biztosítja az ott termelt energiából a nehéz helyzetben élő családok fűtését. A korlátozott lehetőségek miatt persze nem mindenkiét.

A MÁLTAI JELENLÉT PROGRAM FŐ CÉLJA, HOGY A TELEPÜLÉSEN MINDEN 3 ÉVNÉL FIATALABB GYEREKET NEVELŐ CSALÁD OTTHONÁBAN LEGYEN MEGFELELŐEN FŰTHETŐ SZOBA.

A téli időszakra vonatkozó fűtési támogatás elnyeréséhez a gyerekszámon túl az is szükséges, hogy a család rendelkezzen előrefizetős mérőórával, vagy legalább legyen együttműködő annak kialakításában, és alacsony jövedelmű legyen. Ők jelképes összegért egy fűtőpanelt bérelnek, és vállalják, hogy együttműködnek a projekt szociális munkásaival.

A legmodernebb technológiára a felzárkózó településeken van a legnagyobb szükség, az ott élőknek ugyanis jóval gyorsabban kell haladniuk, hogy utolérhessék a többieket. A tiszabői napelempark ezért a továbblépés szimbóluma

– mondta el Vecsei Miklós, felzárkózásért felelős miniszterelnöki biztos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke.

A karitatív szervezet az első évében így 70-80 család számára nyújt (háztartásonként 120 ezer forint értékben, hat hónapra elosztva) fűtési támogatást, ezzel több mint 300 kisgyermek családjának segít.

A kiválasztott családok mellett az energiacég számos további család házához földkábellel kötött be áramot, és előrefizetős mérőket is felszereltek.

(Borítókép: E.ON Hungária)

Rovatok