Index Vakbarát Hírportál

Javaslatcsomaggal állt elő a Nemzeti Pedagógus Kar

2020. november 12., csütörtök 17:25

A Nemzeti Pedagógus Kar közleményt adott ki annak apropóján, hogy a kormányhatározat értelmében a következő 30 napban a 9. és annál magasabb évfolyamok digitális formában, az alacsonyabb évfolyamok hagyományos jelenléti oktatásban folytatják az iskolai munkájukat.

Mint írják,

ahhoz, hogy ez hatékonyan működhessen, a megfelelő feltételek biztosítására és mindenki részéről a lehető legfegyelmezettebb feladatvégzésre van szükség. A jelenléti nevelés-oktatás feladatellátásának sikerességéhez fenntartótól függetlenül a további segítségek nagyban hozzájárulhatnak.

Első körben tesztelésre javasolják a 60 év feletti oktatási dolgozókat, a valamilyen betegséggel küzdőket, a gyógypedagógiai intézményben dolgozókat, az utazó pedagógusokat, akik 6 és 8 évfolyamos gimnáziumban dolgoznak, a szakmai gyakorlatok oktatóit, illetve az óvodában nevelési-oktatási tevékenységet végzők mellett az egyéb alkalmazottakat.

Fontosnak tartanák, hogy az egész országban egységes, egyszerűsített eljárás legyen az intézményekben, és a munkájuk ellátása közben a Covid-fertőzést elkapó alkalmazottak 100 százalékos táppénztérítést kapjanak.

Javasolják, hogy amennyiben az iskola és a pedagógus meg tudja oldani, akkor a nem beteg, de például karanténban lévő pedagógusok küldhessenek otthonról tananyagot, illetve online órát tarthassanak.

Hozzáteszik:

Bízunk abban, hogy a pedagógusok megnövekedett felelősséggel és veszéllyel járó munkáját a kormányzat anyagi és erkölcsi elismerésben is el tudja ismerni.

(Borítókép: A digitális távoktatás keretében előírt történelemfeladatokat oldja meg számítógépe előtt egy gimnazista fiú otthonában 2020. március 17-én. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)

Rovatok