Index Vakbarát Hírportál

Kiszivárgott felvétel: a közmédiás szerkesztő nem kommentálja az ügyet

2020. november 13., péntek 17:16

Az Index telefonon érte utol Bende Balázst, a közmédia külügyi kabinetjének vezetőjét, aki megkeresésünkre közölte, egyelőre nem akarja kommentálni a vele kapcsolatban megjelent híreket. Hiába próbáltuk megtudni tőle, hogy indult-e vele szemben valamilyen eljárás a közmédiában a Szabad Európa által csütörtökön közölt hangfelvétel miatt.

A kiszivárgott felvétel állítólag egy 2019. március 25-én tartott értekezleten készült, ahol Bende arról beszélt az M1 munkatársainak, hogyan kell feldolgozniuk a közelgő európai parlamenti választásokkal kapcsolatos anyagokat. 

Többek között olyanokat mond a hangfelvételen, hogy az MTVA-nál

NEM AZ ELLENZÉKI ÖSSZEFOGÁST TÁMOGATJÁK. 

Majd hozzátette: 

Ha ez a kijelentés valakit váratlanul ér, az most menjen haza. Akit nem ér váratlanul, azoknak az a kijelentés sem lehet váratlan, hogy az intézmény, ha támogatja, az azt jelenti, hogy ennek megfelelően dolgozunk mindannyian. Nincs kérdés.

Bende Balázs azt is rögzítette: ne számítson senki arra, hogy a politikai jellegű anyagokból kimaradhat, melyeknek témái „elsősorban migráció, elsősorban Brüsszel és egyebek”. Mint jelezte:

Aki be van osztva, rákerülhet a sor, hogy a megfelelő narratíva, a megfelelő módszer és irányvonal mentén anyagot kell írjon róla. Továbbra is az a felállás, hogy akinek ez nem tetszik, annak be kell menni a főnökhöz, le kell adni a felmondását, és el kell menni.

Ezek után a vezető szerkesztő még egyszer felhívta a figyelmet, hogy mindenki legyen tisztában azzal, hol dolgozik, és mi az elvárás.

Ezt követően Németh Zsolt, az MTVA hírigazgatója is megérkezett az értekezletre, aki a biztonság kedvéért még rögzítette, hogyan kell „odabaszni”, például számukra megfelelő szakértők (a kormányközeli Alapjogokért Központ igazgatóját, Szánthó Miklóst említi) segítségével.

A Médiatanács nem vizsgálódik 

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa jogalkalmazóként nem vizsgálhatja, hogy mi hangzott el egy szerkesztőség ülésén, csak a megjelent médiatartalmakat ellenőrizheti – mondta el az Indexnek a testület egy tagja, aki azt is elárulta, eddig nem érkezett hozzájuk beadvány az európai parlamenti választásokról szóló, közszolgálati médiában megjelent tartalmak miatt. 

A Párbeszéd a hangfelvétel nyilvánosságra kerülése után közölte, feljelentést tesz büntetőügyben, és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál is beadvánnyal él. 

A dolog érdekessége ugyanakkor az, hogy a Médiahatóság az említett ügyben el sem járhat, hiszen csak olyan médiatartalmakat vizsgálhat, amelyeket a megjelenéstől számított három hónapon belül panaszolnak be, eljárást indítani pedig egy éven belül lehet a törvény szerint. 

Személyi következményeket akarnak

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is megszólalt az közmédiás botrány miatt, ő a Facebook-oldalán ismét lemondásra szólította fel Papp Dánielt, az MTVA elnök-vezérigazgatóját, valamint Bende távozását is követelte Szél Bernadett-tel és Szabó Szabolccsal közösen.

A három független képviselő, aki egyébként csütörtökön szövetséget kötött a Momentummal, közleményt is ki akart adni az ügyben, ezt azonban a Magyar Távirati Iroda belső szabályzatára hivatkozva letiltotta. 

Rovatok