Index Vakbarát Hírportál

Több mint ötezer új fertőzött, majdnem százan meghaltak

2020. november 13., péntek 09:23

Péntekre 5097 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid–19), ezzel 131 887 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 99, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 2883 főre emelkedett, 29 802-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 99 202 fő. Az aktív fertőzöttek 24 százaléka, az elhunytak 26 százaléka, a gyógyultak 27 százaléka budapesti. Kórházban 6690 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 518 ember van lélegeztetőgépen.

Egész Európában, a szomszédos országokban és Magyarországon is exponenciálisan nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást. A járványt megállítani nem lehet, a cél annak lassítása. Miután a parlament megszavazta a rendkívüli jogrend meghosszabbítását, a kormány kihirdette az újabb védelmi intézkedéseket. Ezek célja, hogy csökkentsük a koronavírusos megbetegedések számát és a kórházakra nehezedő terhet – olvasható a koronavirus.gov.hu oldalán.

Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom lépett életbe, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges. Az Index összegyűjtötte a nagyobb településeken a kijárási tilalommal kapcsolatos önkormányzati döntéseket. 

Magyarországon mindenkinek jut kórházi ágy, ellátás, lélegeztetőgép, és a most bevezetett védelmi intézkedésekkel az a cél, hogy ez így is maradjon. A védelmi intézkedések a járvány lassítását szolgálják, és ezzel az egészségügy teljesítőképességét is védjük. Annak érdekében, hogy a növekvő betegszámmal a koronavírusos páciensek kórházi ellátása továbbra is biztosított legyen, újabb kapacitásnövelő intézkedéseket rendeltek el: a halasztható műtéteket felfüggesztik, bővül az ellátásba bevont kórházak és a koronavírusos betegek számára fenntartott kórházi ágyak száma.

A RENDŐRSÉG SZIGORÚAN ELLENŐRZI A SZABÁLYOK BETARTÁSÁT, PÉNZBÍRSÁGOT SZABHAT KI, ÉS AZOKAT A HELYEKET, AHOL NEM TARTJÁK BE AZ ELŐÍRÁSOKAT, BEZÁRJA.

A magyar emberek védelme érdekében a kormány több fronton is tárgyal a koronavírus elleni vakcináról annak érdekében, hogy a magyar emberek mielőbb hozzájuthassanak majd az oltóanyaghoz.

A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is

Az egészségügyi védekezés részeként már zajlik az ingyenes influenza elleni oltások beadása. Folyamatos a háziorvosi praxisok ellátása az influenza elleni vakcinával.

Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az időseket is kérik, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenni a fertőzések elkerülés e érdekében. Ha egy szociális intézményben vagy bárhol más közösségben gócpont alakul ki, akkor a járványügyi bevetési egység megteszi a szükséges intézkedéseket.

A kormány az egészségügyi védekezés fenntartása mellett további gazdaságvédelmi és családvédelmi intézkedéseken is dolgozik – írják.

(Borítókép: Mentő Budapesten a kijárási tilalom első éjszakáján 2020. november 11-én. Fotó: Czerkl Gábor / Index)

Rovatok