Index Vakbarát Hírportál

Magánpraxisok: törvényszerű-e a vidéki intézmények előretörése?

2020. november 13., péntek 15:36

Az orvosokat és egészségügyi dolgozókat az elmúlt hetekben az október 6-án elfogadott egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló új jogszabály elfogadása tartotta lázban. És fogja is még hetekig, vagy talán még tovább is. A témában újabb kerekasztal-beszélgetést szerveztek a közelmúltban.

A bérrendezésről, a hálapénz kivezetéséről, az állami és magánegészségügy szétválasztásáról több kerekasztal-beszélgetést szervezett már a foglaljorvost.hu alapítója, Straub Fanni. A legutóbbi eszmecsere résztvevői Lantos Gabriella egészségügyi menedzser, a Róbert Károly Magánkórház volt operatív igazgatója, Leitner György, az Affidea vezérigazgatója, valamint Karli Péter tranzakciós szakértő, a Heal Partners Kft. tulajdonos ügyvezetője voltak.

Lantos Gabriella úgy vélte, a kereslet emelkedésével a kínálat is növekedett a privát praxisok számában, de ez is elsősorban Budapesten jellemző. A vidéki piac jóval kisebb, meglátása szerint a komplex szolgáltatók a jövőben is a fővárosra fognak koncentrálódni. A jövő orvosgenerációjában látja azt az erőt, mely a változás folyamatát generálni fogja, mindemellett a piaci szereplők a méretgazdaságosság alapján fognak elrendeződni a következő években, egyértelműen a közepes és nagy szereplők javára.

Jöhet a kisebb magánrendelők felvásárlása

Leitner György 5 év távlatában látja azt az elmozdulást, ami a privát egészségügyet jellemzi, az egész iparág láthatóbbá vált, már nem csak a hosszú várakozási időt elkerülendő választják a privát praxisokat a páciensek, a szolgáltatók komplex kínálattal vannak jelen. Új befektetők jelentek meg, a meglévő magánintézmények pedig bővültek, mára 3-5 erős és aktív szereplő vezeti a magánegészségügyi szolgáltatók piacát.

Törvényszerűnek látja a vidék előrelépését, a hálózatosodást prognosztizálja, mert ahogy a szolgáltatóknak ebben áll hosszú távú piacuk, az egészségbiztosítók is ezt szorgalmazzák.

Előrejelzése alapján a most 350 milliárdos magánegészségügyi piacon a felvásárlások és a kisebb rendelők megszűnései után a nagy magánklinikáknál összpontosul majd a piac több mint fele.

Karli Péter a tavalyi évet tekinti az utolsó békeévnek, addig töretlenül jellemző volt, hogy a legnagyobb szolgáltatók folyamatosan 20% körüli növekedést tudtak produkálni, jóval a piac átlaga felett, de a 2020-as év a koronavírus-járványtól függetlenül trendfordító év lett volna. A konszolidációt, felvásárlási mozgásokat illetően vidék és Budapest versenyében úgy látja, a főváros már nem ad jelentős potenciált a növekedésre, adekvát az országos hálózatok létrejötte. De ez olvasható ki más kelet-európiai magánegészségügyi piaci információk alapján, utalt például a román és legyen magánegészségügy országos hálózatú koncentrációjára.

A jogszabály összeférhetetlenségi kérdései kapcsán a megszólalók egyetértettek az elvekben, ugyanakkor abban is egy véleményen voltak, ez a jelenlegi piaci körülmények és kapacitások alapján nehezen megvalósítható.

Rovatok