Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor: Minden élet számít, minden emberért harcolunk

2020. november 13., péntek 07:54 | aznap frissítve

Büszkék vagyunk a fiainkra, mert nemcsak mérkőzés, hanem harc volt tegnap este, és vikingeket harcban legyőzni nagy dolog – mondta a miniszterelnök a Kossuth Rádió péntek reggeli műsorában, miután a magyar labdarúgó-válogatott csütörtökön legyőzte Izlandot a Puskás Ferenc Arénában, és kijutott az Európa-bajnokságra. Orbán Viktor úgy értékelte a mérkőzést, hogy szerencsére sikerült realizálni a papírformát, bár az izlandi csapatnak majdnem sikerült meghiúsítani a magyarok kijutását.

Ez egy szenvedély, ilyenkor nehezen alszik az ember  – jellemezte a közismerten focirajongó kormányfő, hogyan élte meg a tegnapi sikert. Azzal folytatta, hogy korán reggel már az operatív törzsnél kezdte a napot, és értékelték a járványügyi helyzetet.

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a járvány lefolyását tekintve nem tudtunk eddig elszakadni Ausztriától, ennek alapján tudunk számításokat végezni, hogyan alakul a helyzet Magyarországon – fejtegette a miniszterelnök. Orbán Viktor rámutatott: a szakemberektől kapott adatok alapján jó eséllyel bírja az ellátórendszer a rá nehezedő nyomást.

Felkészítettük az egészségügyet, minden felszerelés rendelkezésre áll, szakemberből viszont annyi van, amennyi – közölte a kormányfő, aki a napokban bevezetett szigorúbb korlátozó intézkedésekről azt mondta: ha nem lépünk, vészesen megközelítettük volna a működőképesség határát, és nem mindegy, hogy az orvosokra és ápolókra hány beteg jut.

Be is szakadt volna a födém, ha nem hozunk kijárási tilalmat hozó rendelkezéseket

– összegezte a kormányfő, hogy miért is volt szükség a bevezetett szigorításokra.

Az a tendencia, ami Ausztriában érvényes, érvényes itthon is. Jó ütemben, kellő pontossággal, az osztrák tapasztalatok birtokában született meg a döntés a szigorításról – értékelt a miniszterelnök, aki szerint a tizedik nap után látszik majd meg az intézkedések eredményessége. Hangsúlyozta: 

jó eséllyel működőképes marad a rendszer, így minden magyar megkaphatja a tisztességes ellátást. 

Minden élet számít, minden emberért harcolni akarunk – húzta alá a miniszterelnök, hozzátéve, hogy a fiatalok és az idősek védelme egyaránt fontos a kormánynak. 

A kormányfő elmondta, hogy már a Műszaki Egyetem diákjait is mozgósították, akik „pilótaként″ vesznek részt a mintavételre szállításban. Ők szállást és napi háromszori étkezést kapnak. Nagyszerű fiataljaink vannak, amikor kell, jönnek, hagyják magukat vezényelni, végzik a dolgukat – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Bár az óvodák és általános iskolák egy részében át kellett állni az online oktatásra, 

egyelőre az oktatási rendszer is bírja a nyomást.

A gyógyszerek és a vakcina engedélyeztetéséről azt mondta a miniszterelnök, Magyarországon nagyon szigorúak a gyógyszer forgalomba hozatali engedélyezésének szabályai, ezen némiképp lehet enyhíteni, például határidők lerövidítésével, azonban elsődleges a biztonság. 

Poroszos, sarkos, merev, de ugyanakkor biztonságos rendszer a mienk. Dolgoznak Müller Cecíliáék azon, hogy némiképp rugalmasabbá tegyék, ugyanakkor a kellő biztonságot még megadják a rendszernek

– nyomatékosította a kormányfő. Hangsúlyozta: az a jó, ha minél több vakcina áll rendelkezésre. Nem szabad politikai ügyet csinálni belőle. Orbán Viktor szerint

vannak, akik hidegháborúsdit játszanak. Mindenki eldönti, hogy miben bízik, nekünk nem ez a dolgunk. Néhány hetet kell még kibírni, arra kérek mindenkit, addig tartson ki.

Az biztos, hogy a járványok el szoktak múlni. A kérdés igazából az, hogy eltűnik-e a vírus, vagy itt marad velünk, mint egy influenza. Ez az, amit nem tudunk – emelte ki a miniszterelnök.

A gazdaságvédelmi intézkedéseket két csoportba osztva elmondta: vannak, amelyek azonnali, gyors beavatkozást és segítséget jelentenek a gazdaság szereplőinek. Ilyenek azok, amelyek az elkövetkező 30 napban segítik ki az éttermeket vagy a hoteleket. A másik csoportba azok tartoznak, amelyektől hosszútávú hatást lehet várni. Ilyenek lesznek az érezhető adócsökkentések.

Mindenképpen kell adót csökkentenünk, mert ha nem tesszük meg, akkor nem lesznek új munkahelyek 

– jelentette ki a kormányfő, és hozzátette: amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, annyit fognak létrehozni.

A kormányfő bejelentette azt is, hogy az iparkamara javaslatára

az elviteles étel Áfájának 5 százalékra csökkentése mellett döntött,

amely döntést valószínűleg még ma reggel alá is írja.

Az Európai Unióban zajló folyamatokra, valamint arra a kérdésre, hogy mi a magyar álláspont arról, hogy az EU-ban jogállamisági kritériumokhoz kötnék a kifizetéseket, Orbán Viktor elmondta: bonyolult ügyről van szó, sok leágazással, a magyar álláspont azonban a kezdetektől világos, egyértelmű, transzparens és kiszámítható. A kormányfő csütörtökön hosszan tárgyalt a  német kancellárral az ügyről. A miniszterelnök szerint annyi bizonyos, hogy 

a magyarok pénzét nem lehet elvenni.

A háttérben lejátszódó technikai viták a nagy magyar beruházásokat – az útépítéseket, a digitalizációt, a vasútépítést – nem vethetik vissza.

A kormányfő rámutatott, hogy 

amennyiben ezt az Európai Parlamentben kidolgozott jogszabályt valóban elfogadják, akkor az Európai Unióból Szovjetunió lesz.

Ott fordulhatott csak elő ugyanis, hogy támasztottak egy feltételt, aminek ellenőrzésére felállítottak egy bizottságot, amely bizottság nem objektív kritériumok alapján, hanem ideológiai alapokra támaszkodva bírálta el a megfelelőséget. Aki elhajlott, azt pedig figyelmeztették. Zsarolni akarnak országokat jogorvoslat nélkül. 

Ha egy francia, belga, holland ezt nem érti, azon nem lepődök meg, mert ott sosem volt kommunizmus

– foglalta össze Orbán Viktor, hangsúlyozva, hogy az Európai Unióban az történhet meg és annak van helye, amit a tagállamok akarnak.

(Borítókép: MTI Fotós: Szigetváry Zsolt)

Rovatok