Index Vakbarát Hírportál

Dúró Dóra szerint aki nem tud írni és olvasni, az ne is szavazhasson

2020. november 15., vasárnap 19:11

Az ország vezetésébe való beleszólásnak alapvető feltétele a tájékozottság, ráadásul a tanulatlan, szegényebb rétegek, jellemzően a cigányság szavazatának megvásárlása az elmúlt harminc év választási csalásainak melegágya volt 

– indokolja vasárnap kiadott közleményében a Mi Hazánk Mozgalom, hogy  szavazati jog megszerzésének a feltételül szabná az írni és az olvasni tudást Magyarországon. A szélsőjobboldali párt a választási törvénynek arra a módosítására reagált, amelyet az Index szúrt ki először, és amely szerint nem lesz büntetendő, ha valaki lefényképezi a szavazólapját. Ez a Mi Hazánk szerint könnyebbé teszi a csalást, holott inkább véget kellene vetni a visszaéléseknek.

A szélsőjobboldali párt nevében Dúró Dóra írta a közleményt, aki már három éve, 2017 augusztusában is előállt ugyanezzel az ötlettel.

A Mi Hazánk szerint a felvetés nem idegen a magyar jogrendszertől, hiszen gépkocsit sem lehet vezetni általános iskolai végzettség nélkül, az ország vezetésébe való beleszóláshoz pedig ugyanúgy elvárható az, hogy valaki a legelemibb információszerzési módnak birtokában legyen. Nem lehet megalapozott döntést hozni az ország jövőjéről a Mi Hazánk szerint, ha az ember nem is ismerheti meg a pártok elképzeléseit. 

Ráadásul a választójog általános, most sem korlátlan, hiszen a kiskorúak (vagy nevükben törvényes képviselőik) nem szavazhatnak, illetve azok sem, akik akár tizennyolc éves koruk előtt már dolgoznak. Vannak arra nemzetközi példák, hogy már 16 éves kortól valakinek szavazati joga van, ahhoz képest a 18 éves korhatár is „antidemokratikusnak”, egyfajta cenzusnak tekinthető. A Mi Hazánk szerint a választójog így is általános maradna, és ez a rendszer sokkal jobban kifejezné a népakaratot, nem torzulna annyira a szavazatvásárlás miatt az eredmény.

Az elmúlt évtizedekben – érvel a Mi Hazánk – bevett gyakorlat volt, hogy az alacsony iskolázottságú emberek, elsősorban a cigányság szavazatait megvásárolták – például krumpliért a különböző pártok –, mindez pedig ellentétes a demokratikus normákkal és a választások tisztaságával.

Rovatok