Index Vakbarát Hírportál

Hetente fogják tesztelni koronavírusra a tanárokat

2020. november 16., hétfő 12:15

A járvány jelen van az oktatásban, de az iskolák nem jelentenek gócpontot.

Ezt közölte az operatív törzs sajtótájékoztatóján az EMMI köznevelésért felelős államtitkára. Maruzsa Zoltán elmondta, hogy a fertőzöttek aránya

a 14 évesekig terjedő korcsoportban 4 százalék, ami jóval alacsonyabb, mint lakossági számarányuk (15 százalék).

Ráadásul az esetek felében csak egyetlen tanuló betegszik meg, mindössze 53 olyan oktatási intézményről tudnak, ahol 10 fölé emelkedett a fertőzöttek száma, ezek túlnyomó többsége, 43, gimnáziumi osztályokban történt.

Az iskolákban jellemzően 1-5 fertőzöttet találnak a pedagógusok között, viszont kilenc olyan intézményről tudnak, ahol tíznél több pedagógus betegedett meg. A tanárok egészségét mindenképp szeretnék megőrizni, ezért 

Azoknak a pedagógusoknak, akik a koronavírus szempontjából releváns alapbetegséggel rendelkeznek – amilyen a cukorbetegség vagy a szív- és érrendszeri megbetegedés –, lehetővé teszik a távoktatást.

A szakpolitikus emlékeztetett, hogy a kormányrendeletek megteremtették a lehetőséget a

Maruzsa Zoltán beszélt arról is, hogy a hazai fejlesztésű Kréta rendszer továbbfejlesztett változatával is megtarthatók a jövőben az online órák, miután ennek készültségi állapota elérte azt a szintet, hogy immár felveheti a versenyt a külföldi távoktatási programokkal. 

Mai állás szerint 501 köznevelési intézményben folyik tantermen kívüli oktatás,

és 31 iskola 1–8. osztályában tartanak rendkívüli szünetet. Ez alig 1,2 százalékos arányt jelent, és legtöbbször csak néhány osztályt érint. Mindössze 15 esetben kellett teljes intézményeket kiüríteni a fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében. Az óvodák esetében ez a szám magasabb: az érintett 225 óvoda az összes ilyen intézet 7,5 százalékát jelenti.

Rovatok