Index Vakbarát Hírportál

Müller Cecília: Magyarország nagyon nehéz idők előtt áll

2020. november 16., hétfő 12:25

Európa küzd a járvánnyal. Ahogyan arra számítani is lehetett, a járvány görbéje alapján Magyarországon is jelentősen nőtt a fertőzöttek száma

– fogalmazott Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos beszámolt arról, hogy újabb 6495 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 147 961 főre nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. 

A tisztifőorvos beszélt arról is, hogy adatszolgáltatási hiba miatt helytelen adat jelent meg a hétfői hivatalos koronavírus-közleményben. Figyelmeztetett, hogy 

az elvégzett labortóriumi vizsgálatok száma a hétfő reggel megjelentnek a többszöröse lesz.

Müller Cecília arról is beszélt, hogy Magyarország az Európai Unióban elfoglalt helye hetek óta változatlan, a 27 közül tagállam közül a fertőzötteket tekintve a 11. helyen, az elhunytak vonatkozásában pedig a 15. helyen van.

Az uniós átlag a magyar átlag másfélszeresét teszi ki fertőzöttek és elhunytak vonatkozásában is.

Beszámolt arról is, hogy elhunyt 93 beteg többségében idős, krónikus beteg, a halottak száma összesen 3190 főre emelkedett. A legfiatalabb közöttük 33, a legidősebb 98 éves. Hozzátette, hogy a tapasztalat továbbra is ugyanaz, amit mindennap közölnek, mégpedig hogy az egy vagy több krónikus betegségben szenvedőket sújtja a legjobban a vírus. 

Jelenleg pontosan 7236 embert ápolnak kórházban, és 582-en vannak lélegeztetőgépen.

Ez egy nagyon nagy terhelés az ellátórendszer számára

– fogalmazott, majd a miniszterelnök szavait idézve azt mondta, „le a kalappal az egészségügyi dolgozók előtt”. Az országos tisztifőorvos kiemelte, hogy jelenleg a legfontosabb csökkenteni a terhelést az egészségügyi dolgozókon, de ugyanígy fontos a súlyos megbetegedések számának csökkentése is. 

Mindenképpen az a cél, és mindenki előtt az kell, hogy lebegjen, hogy a járványgörbét ellaposítsuk és csökkentsük a terhelést az ellátórendszeren

– magyarázta Müller Cecília, és hangsúlyozta, hogy éppen ezért a katonák részt vesznek az ellátás segítésében. Emlékeztetett, hogy korábban is bekapcsolódtak számos feladat elvégzésébe, illetve tavasszal és az őszi szünetben is ők végezték a fertőtlenítést számos intézményben. Kiemelte, hogy a katonák 

nem olyan feladatokban segítenek, amelyek egészségügyi képzettséget igényelnek.

A tesztelési kapacitásról azt mondta, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szűrőbuszai immár 6 helyen tesztelik a betegeket. Akiket a háziorvos laboratóriumi vizsgálatra küld, az Országos Mentőszolgálat munkatársaival kell egyeztetni, hogy a szűrőbuszhoz menjenek-e tesztelésre, vagy elmennek hozzájuk otthoni tesztelésre a mentők.

Müller Cecília hozzáfűzte, hogy a gyógyszertárak nyitva vannak,

Magyarországon biztonságos és folyamatos a gyógyszerellátás,

és arra kért, hogy feleslegesen ne halmozzon fel senki sem gyógyszereket. Kiemelte, ugyanígy biztonságos a hozzáférés az élelmiszerekhez is, és habár a környező országokban megindult a pánikvásárlás, Magyarországon ez szükségtelen.

Végül elmondta, hogy Magyarország nagyon nehéz idők előtt áll, ezért arra kért, hogy fegyelmezett magatartásával mindenki segítse azokat, akik részt vesznek a védelem első vonalában. 

(Borítókép: Müller Cecília – MTI/Vasvári Tamás)

Rovatok