Index Vakbarát Hírportál

Diákhitelek: több mint 30 milliárd a folyósított hitelösszeg

2020. november 17., kedd 11:49

A magyar diákhitelrendszer 2001-es bevezetése óta nem volt rá példa, hogy egy évben a 30 milliárd forintot is meghaladja a folyósított hitelek összege – mondta Schanda Tamás. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese szerint a kiemelkedően magas kihelyezés mögött az áll, hogy a rendkívüli körülmények miatt bevezették a teljesen kamatmentes, szabad felhasználású, maximum félmillió forintig, illetve a struktúraváltó felnőttképzéseken részt vevők számára legfeljebb 1,2 millió forintig igényelhető Diákhitel Pluszt, valamint a szintén szabad felhasználású Diákhitel egyhavi maximálisan igényelhető összegét 70 ezer forintról 150 ezerre emelték.

Eddig több mint 33 ezer fiatalnak nyújtottak segítséget a különböző diákhitel-konstrukciók a koronavírus-járvány idején, és ez a szám év végére 40 ezer fölé emelkedhet. Mindez pedig azt bizonyítja, hogy hasznos és érdemi támogatást tudtak adni a felsőoktatásban tanulóknak – olvasható a tárca közleményében.

Magyar Péter, a Diákhitel Központ vezérigazgatója elmondta, hogy soha nem látott mértékben nőtt a diákhitelek iránti érdeklődés 2020-ban: már minden ötödik hallgatónak van valamilyen diákhitele. Megerősítette: 2021. január 1-jén automatikusan meghosszabbodik az általános hiteltörlesztési moratórium. A Diákhitel Központ 2021. június 30-ig a fennálló tartozásokra nem számol fel késedelmi kamatot, illetve nem mond fel nem teljesítő hitelszerződéseket.

(Borítókép: A Diákhitel bankkölcsön reklámja Budapesten 2017-ben. Fotó: Jászai Csaba / MTI)

Rovatok