Index Vakbarát Hírportál

Karácsony Orbánnak: Ne az önkormányzatok zsebében turkáljon, hanem csapjon a tenyerünkbe

2020. november 19., csütörtök 11:35

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere nyílt levelet írt a közösségi médiában, Orbán Viktor miniszterelnöknek. Azért ragadott billentyűzetet, mert a kormányfőt jobb belátásra szeretné bírni az EU-s források ügyében. A főpolgármester azt írja, hogy számára „felfoghatatlan és elfogadhatatlan”, hogy ebben a helyzetben Orbán Viktor egyszerre indít háborút a járvány és a gazdasági válság kezelése szempontjából kulcsfontosságú két szövetségese, a magyar önkormányzatok és az Európai Unió ellen.

Ahelyett, hogy a partnerség erősítése révén megsokszorozná a védekezéshez, az életek és egzisztenciák megvédéséhez szükséges erőt, Ön lemondani készül a magyar embereknek járó európai támogatásról, és kicsinyes sarcpolitikával csődveszélybe sodorja az önkormányzatokat. Káros és rövidlátó politika ez, amely a kicsinyes hatalmi érdekeket az ország egészének érdekei elé sorolja.

Karácsony Gergely, emlékezteti a kormányfőt arra is, hogy Budapest és az önkormányzatok, politikai színezettől függetlenül, a kormány segítségére voltak a védekezésben. 

Így tett a Fővárosi Önkormányzat is, amely védőeszközök beszerzésével, intenzív tesztelési program működtetésével állami járványügyi feladatokat vett át, és számos esetben maga hozott meg olyan szabályokat  például a maszkviseléssel kapcsolatban - amelyre a kormány csak később szánta rá magát.

Végezetül Karácsony Gergely a magyar emberek érdekében békejobbot kínál a miniszterelnöknek, véleménye szerint, a járvány és a válság okozta helyzet súlyossága felelős hozzáállást, felelős cselekvést, partnerséget és nemzeti összefogást indokol.

Miniszterelnök úr!

Ne az önkormányzatok zsebében turkáljon, hanem csapjon a tenyerünkbe, fogadja el a partnerségüket az ország érdekében, a járvány és a gazdasági válság sikeres kezelése érdekében. Ne a magyar települések és az országnak segítséget kínáló Európai Unió ellen küzdjön, hanem tegyen meg mindent annak érdekében, hogy az európai támogatások mielőbb eljussanak azokhoz, akiket megilletnek: a magyar emberekhez

– zárul a levél.

(Borítókép: Karácsony Gergely. Fotó: Trenka Attila / Index)

Rovatok