Index Vakbarát Hírportál

Müller Cecília szerint a jövő héten már látható eredményei lesznek a szigornak

2020. november 19., csütörtök 14:57

Számos olyan betegség van, amely hajlamosít a vírus elkapására, vagy akár a halálos kimenetelre is – hívta fel a figyelmet Müller Cecília az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján. Az országos tisztifőorvos emlékeztetett az elmúlt 24 óra adataira és

a korlátozó intézkedésekre is, ami pedig az utóbbit illeti, szerinte a szigorítás kezdete után két héttel lesz látható az eredményük a fertőzések számában, 4-5 héttel később pedig a halálozások számában is várják a javulást.

Hangsúlyozta, hogy addig is vizsgálják, hogy van-e szükség további intézkedések bevezetésére. A jövő héten szintén újraértékelik a bevezetett szigorításokat.

Müller Cecília megköszönte mindenkinek, hogy betartja a szabályokat, és hogy a belátás okán együttműködőbbek az emberek. A WHO legújabb kutatásai szerint – idézte fel –, ha 95 százalékban viselnénk a maszkot, további megszorító intézkedésekre nem lenne szükség. Az egészségügyi intézményeken továbbra is nagy a terhelés, jelenleg 7532 embert kezelnek kórházban – fűzte hozzá.

Az országos tisztifőorvos arról is beszélt, hogy csoportos gyorstesztelések indulnak pénteken és a jövő héten, ami „egészen komoly” logisztikai szervezést kíván.

Tekintettel a rendkívüli személyi igényre, a tesztelésben orvostanhallgatók is részt vesznek

– emelte ki. Nagyon fontos – folytatta az országos tisztifőorvos –, hogy ha valaki pozitívnak bizonyul, a leletével értesítenie kell a háziorvost. Ő rögzíti a fertőzöttet az NNK járványügyi rendszerében, és ezután jöhetnek a a népegészségügy szakemberek által végzett vizsgálatok, ilyen például a kontaktkutatás. Müller Cecília kiemelte, hogy a tesztelés önkéntes és térítésmentes, de ha valaki nem szeretné ennek alávetni magát, akkor ez nem szükséges.

Müller Cecília beszélt arról is, hogy a koronavírus mellett az évnek ennek a szakában jelen van az influenza is. Az oltóanyagot már korábban kiszállították, és most hetente ellenőrzik, hogy mindenhol rendelkezésre áll-e. Az e heti adatok szerint még csak a felnőttek adagjaival sikerült elszámolni, de van olyan budapesti kerület, ahol többletigényt jelentettek be, ezért már két szállítmányt is kiküldtek, a jövő héten pedig harmadik szállítmány is lesz. Volt olyan megye, amely azt jelezte, hogy nincs szüksége több oltóanyagra, de ha még több igény van, akkor lehetőség van átcsoportosításra is.

Elegendő vakcina van jelenleg, és ezeket ki is fogják szállítani 

– fogalmazott a tisztifőorvos, majd felhívta a figyelmet arra is, hogy a gyermekeknek csak a 20 százalékát oltottak be, ezért a szülőket arra kérte, hogy a fél és 3 év közötti gyerekük számára igényeljék az oltást, hiszen ebből is többlet van, és ha a gyermekeké nem fogy el, akkor felszabadítják a felnőttek számára. A 46. héten, vagyis november 9–15. között 9700 ember fordult influenzaszerű tünetekkel háziorvoshoz az NNK adatai szerint. 

(Borítókép: Müller Cecília a mai operatív törzs sajtótájékoztatón. Fotó: Magyarország Kormánya / Facebook)

Rovatok