Index Vakbarát Hírportál

Az autistáknak nem, az értelmi fogyatékkal élőknek kell maszkot viselniük

2020. november 20., péntek 10:44

Az autistákat már felmentették a kötelező maszkhasználat alól, azonban az értelmi fogyatékkal élőket kihagyták a friss kormányrendeletből miután az Index cikkben hívta fel a figyelmet arra, hogy az érintett csoportok tagjainak és hozzátartozóinak komoly nehézségeket okoz a maszkviselés betartása.

Elkeseredettség, csalódottság és értetlenség

– ezekkel a jelzőkkel írta le az Indexnek Kovács Melinda, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) ügyvezető igazgatója, hogy mit éreznek az érintettek és hozzátartozóik, miután csütörtökön kiderült, hogy a döntéshozók őket nem mentik föl a kötelező maszkhasználat alól.

Ahogy korábban megírta az Index, a hazai érdekvédelmi szervezetek már a koronavírus-járvány első hulláma óta küzdenek, hogy az európai trendnek megfelelően, köztük a német, az osztrák, a cseh, a szlovák és a brit mintának megfelelően a magyar autizmus spektrumzavarral élőknek, illetve az értelmi sérültek többi csoportjának se kelljen kötelezően maszkot viselnie.

Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) és az ÉFOÉSZ országos tagságának tapasztalataira és beszámolóira elmondta, a történet távolról sem a kibúvók, a kiskapuk kereséséről szól. Ugyanakkor látni kell, hogy egy autista rendelkezhet olyan speciális szenzoros érzékenységgel, amely következtében másként érzékeli az érintést, nehezebben tolerálja a bőrén hordott dolgokat, köztük az arcmaszkot.

Az értelmi fogyatékkal élőknél pedig sok esetben a belátás hiánya miatt ütközhet nehézségekbe a maszkhasználat.

Az autistákat végük felmentették a szigorú maszk szabályok alól. A kormányrendelet módosítására azután került sor, hogy az Index cikkben hívta fel a figyelmet az említett csoportok nehézségeire.

A Magyar Közlöny november 19-i számában ismertetett kormányrendelet kiegészítéssel módosítja a járványügyi korlátozásokról szóló, november 10-én kihirdetett rendeletet.

Ugyanakkor az értelmi sérültek most kimaradtak, rájuk nem vonatkozik az enyhítés, akik az autistákhoz képest egy népesebb csoport. Az értelmi fogyatékossággal élők számát a hivatalos statisztika, a KSH 57 ezer főre teszi, ugyanakkor az ÉFOÉSZ 80 ezer főt tart számon.

Csütörtök délután óta égnek a telefonok, kapunk e-mail hegyeket, amelyek arról szólnak, hogy a szülők, a hozzátartozók mennyire kiborultak. Innentől nem nagyon tudunk mást tenni, mint újból írunk a szereplőknek, akikkel eddig kapcsolatban álltunk, az operatív törzsnek, a belügyminiszternek, illetve több országgyűlési képviselőnek

– sorolja a lehetőségeket Kovács Melinda.

Az ÉFOÉSZ ügyvezetője hozzáteszi, persze az értelmi fogyatékkal élők közül sem mindenki számára elviselhetetlen a maszkhasználat, ám akinek mégis, annak igencsak megkeseríti az életét. A büntetésektől kezdve egészen odáig, hogy sokan beszorulnak a négy fal közé, és egy alapvető vásárlást sem tudnak elintézni. Köztük vannak annak a nyolcéves, halmozottan sérült, vak, mozgássérült, értelmi elmaradással küzdő kislánynak a szülei, akik továbbra is a döntéshozók segítségét kérik a helyzet orvoslására. 

Rovatok