Index Vakbarát Hírportál

A kormányhivatal hiányolja a fővárosi járatsűrítést, a BKK cáfol

2020. november 20., péntek 21:26 | három éve frissítve

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) nem hajtotta végre a kormány járatsűrítésre vonatkozó döntését, és ezzel kapcsolatos értékelhető dokumentációt nem adott át a kormányhivatalnak  – írta Budapest Főváros Kormányhivatala pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írták, a BKK értékelése szerint a szeptemberi sűrítésük megfelelő, az azonban a 3 százalékot sem éri el, és összesen 24 vonalat érint csak.

A BKK pénteken késő este közleményben reagált a fővárosi kormányhivatal megállapításaira. Emlékeztettek: a kormányhivatal kérése alapján már november közepe óta a létező legnagyobb kapacitással járnak a BKK járatai a reggeli és a délutáni elnyújtott, 15–19 óra közötti csúcsidőben is.

Cáfolták, hogy ne adtak volna át a járatsűrítéssel kapcsolatos értékelhető dokumentációt a kormányhivatalnak, és leszögezték, hogy nem 24, hanem 28 vonalon sűrítettek. Úgy fogalmaznak, hogy a BKK

értetlenül áll a fővárosi kormányhivatal péntek délutáni sajtóközleménye előtt.

Tájékoztatásuk szerint a közlekedési társaság két lépcsőben hajtott végre járatsűrítést: szeptember 1. óta – kormányhatározattól függetlenül is – a BKK járatai maximális kapacitáson közlekednek, és reggel 9 óráig meghosszabbították a csúcsidei menetrendet a gerincvonalakon. Miután a kormány a járvány megfékezés érdekében november 3-án korlátozó intézkedésekről döntött – amely előírta a kötelező járatsűrítést – a BKK fokozatosan tovább növelte a forgalomban közlekedő járműveinek számát. Így a 15 és 19 óra közötti délutáni csúcsidőben a BKK a lehetséges legtöbb járművet forgalomba állította a gerincvonalain.

A BKK közölte azt is: 

a kormányhivatal a társaság által benyújtott járatsűrítési tervet, majd annak módosítását is elutasította. A harmadik dokumentációt is elküldték határidőre, ez utóbbira a fővárosi kormányhivatal november 17. óta nem reagált.

Rovatok