Index Vakbarát Hírportál

Schiffer András: a szultán Tusnádfürdőn betámogatta DJ Trumpot

2020. november 21., szombat 18:01

Eredetileg az amerikai elnökválasztás kielemzésére ült le vitatkozni Megadja Gábor, a Kontra kormánypárti főszerkesztője és Schiffer András ügyvéd, de számos egyéb téma is szóba került a Spirit FM Harcosok Klubja című műsorának legújabb adásában, mint például a jogállamisági vita vagy a kilencedik Alaptörvény-módosítás.

Megadja Gábor szerint az amerikai elnökválasztás körül kialakult hangulat olyan, 

mint egy Barcelona–Real Madrid-focimeccs: közvetlenül nincs érintettségünk, hiszen ez nem egy magyarországi választás, ugyanakkor szokás „drukkolni” valakinek.

Szerinte mindkét tábor szurkolói valamiféle reményt kötöttek egyik vagy másik jelölthöz. A magyar jobboldalon valamiért bevésődött, hogy mindig rosszban vagyunk az amerikaiakkal, de Trumppal „végre jóban voltunk”. A hazai balliberális tábor meg azt hiszi, hogy Biden elnökségével majd megbuktatják Orbán Viktort – vélte Megadja Gábor.

Schiffer András szerint az amerikaiak show-műsort csinálnak a választásból saját világvezető szerepük erősítése érdekében.

Az LMP korábbi elnöke úgy látja, hogy Magyarországon a gyarmati gondolkodás komoly szerepet játszik, ráadásul ez nem csak egyik vagy másik szekértábornak a sajátja. Kiemelte, a kormányoldalon nagyon érdekes, hogy a szuverenitási harc kellős közepén megjelent az a narratíva, amikor

a szultán Tusnádfürdőn betámogatta DJ Trumpot, szinte egyetlenként a regnáló uralkodók közül.

A műsorvezető kérdésére rögzítette, hogy a „szultán” megnevezés alatt természetesen Orbán Viktor miniszterelnököt érti. Azt pedig már burleszk kategóriának tartja, hogy a másik oldalon már a Jobbik is üdvözölte Joe Biden győzelmét.

Csak azon csodálkozom, hogy miért nem Bíró László jegyezte személyesen a Joe Bidennek küldött üdvözletet a nyitott társadalom jegyében

– tette hozzá. Az uniós forrásokkal kapcsolatban Schiffer András úgy vélekedett, komolyan vizsgálni kellene a pénzekkel kapcsolatos visszaéléseket, de szerinte 

helytelen az uniós források könyöradományként való kezelése, és jó lenne, ha a nemzeti önbecsülés Magyarországon legalább annyira helyreállna, mint a minket körülvevő országokban.

Rögzítette ugyanakkor, hogy ez nem a mostani magyar ellenzék sajátja, 2006-ban a Fidesz ugyanezt a panaszáradatot folytatta különböző nemzetközi fórumokon és az Európai Unióban is. 

A 2006-os és a 2020-as ellenzék gyakorlatában is ellenezte azt az eljárást, miszerint a „családi szennyest” nem csak kiteregetik külföldön, hanem azt gondolják, hogy a szomszédok fogják kimosni.

Megadja Gábor úgy látja, hogy amennyiben 2006-ban az Európai Unió szervei nem találták elegendő súlyúnak, ami történt Budapest utcáin, úgy a mostani jogállami sérelmekre való hivatkozások is „nyugodtan figyelmen kívül hagyhatók”.

Schiffer András szerint a jogállamiság arról ismerszik meg, hogy működik-e a hatalom jognak való alávetettsége. Úgy látja, hogy ez nem érvényesül, a jog ehelyett a politikai hatalom instrumentuma lett. Az ügyvéd úgy véli, 

azért nincsen alkotmányos demokrácia Magyarországon, mert bár technikailag legálisan alkották meg az Alaptörvényt, a lefektetett szabályoknak az alkotmányozót is kötniük kellene,

továbbá egy alaptörvénybe egy politikai közösség konszenzuálisan vallott elveit kellene beletenni, erre pedig kísérletet sem tettek a kormánypártok.

Megadja Gábor minderre úgy reagált, hogy kiegészítései az amerikai alkotmánynak is vannak, a mostani módosításra pedig ő úgy tekint, mint egy hullámmal szembeni „megelőző csapásra”.

Rovatok