Index Vakbarát Hírportál

Kormányinfó Plusz: a nyúl este otthon marad

2020. november 21., szombat 14:46

A jelenlegi korlátozások részletszabályairól is beszélt Szentkirályi Alexandra, a kormány hazai kommunikációért felelős szóvivője a Facebook-oldalán megosztott Kormányinfó Plusz-videóban.

Most a legfontosabb, hogy az egészségügy bírja a terhelést. Az ágyszámokat és a lélegeztetőgépeket illetően jól állunk, de bármilyen emberfeletti módon küzdenek is az orvosaink és ápolóink, a számuk akkor is véges. A mostani helyzet mindenkinek új, ezért természetes, hogy felmerülnek kérdések a részletszabályokról

 – mondta el a szóvivő. A beérkezett kérdések alapján összeállított videó témái között helyet kapott a kijárási tilalom, a most lejáró személyi okmányok, a kollégiumok működése és a házi kedvencek sétáltatása is.

Szentkirályi Alexandra az új járulékkedvezményekről is szót ejtett:

A járvány miatt a a vendéglátás, a szállodaipar és a szabadidős ágazat az átlagosnál sokkal nagyobb károkat szenved el, hiszen nekik szinte teljesen be kellett szüntetni a működésüket. Ezért is döntöttünk arról, hogy a szálláshely-szolgáltatóknak az állam megtéríti a november 8-ig beérkezett, december 11-ig szóló foglalások 80 százalékát.

 A szóvivő hozzátette, hogy az állam

az éttermek és a szabadidős létesítmények esetében pedig megtéríti a munkavállalók bérének a felét, emellett járulékot sem kell fizetni erre a 30 napra. A segítségnek az a feltétele, hogy a dolgozók megkapják a fizetésüket, és ne bocsássák el őket.

A más szektorokra vonatkozó könnyítések továbbra is érvényesek maradnak, mint az adó- és járulékkedvezmények, a bértámogatási programok, illetve a hitelmoratórium. Ezeknek köszönhetően 1,4 millió állást sikerült megmenteni.

A szóvivő arról is kapott kérdést, hogy 

szabad-e nyulat kivinni sétálni

az éjszakai kijárási tilalom alatt. A tulajdonos azt a választ kapta, hogy kizárólag kutya sétáltatása engedélyezett a tilalmi időszakban, és akkor is csak a lakóhelytől számított 500 méteres körzetben.

Rovatok