Index Vakbarát Hírportál

A magyar miniszteri biztos letöltendőt adna az állatkínzóknak

2020. november 24., kedd 11:48

Nagy István agrárminiszter október elején nevezte ki a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztossá Ovádi Péter országgyűlési képviselőt, aki, kinevezését követően azt nyilatkozta, hogy a programnak széles társadalmi együttműködésen kell alapulnia.

Ovádi Péter a Magyar Nemzetnek adott interjúban beszélt a megvalósítani kívánt terveiről, amelyek közt azt is elmondta, hogy:

Azért fog küzdeni, hogy a bíróságokon precedensértékű ítéletek szülessenek, amelyek az állatkínzókat valóban elrettentik a bűncselekmények elkövetésétől.

A miniszteri biztos szerint most a feltérképezés fázisában vannak, vagyis megnézik, hogy az ebtelepek milyen helyzetben vannak, felvette a kapcsolatot civil szervezetekkel, kormányhivatalokkal és a rendőrséggel is. A kérdésre miszerint az állam hogyan tudna segíteni a helyhatóságoknak, a miniszteri biztos elmondta,  szemléletváltásra lehet szükség a polgármestereknél, hogy ne úgy tekintsenek erre, mint egy kötelező feladatra. Éppen ezért egy pilotprojektbe kezdenek bele Veszprémben, az Orbán-kormány pedig ötszázmillió forinttal támogatja egy állatmenhely és kompetencia-központ létrehozását. 

Az illegális ebtenyésztés elleni fellépés mellett létrehoznának egy állatrendészetet is, amely szigorú fellépne az állatkínzás ellen. 

Ő maga azon lesz, hogy az állatkínzók valóban letöltendő börtönbüntetést kapjanak – fűzte hozzá.

Mint azt, az Index is megírta, Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere Szabó Rebeka zuglói alpolgármester személyében is kinevezett hasonló célok eléréséért egy, a főváros állatvédelemért felelős megbízottat.  Ovádi Péter megemlíti, hogy felvette a kapcsolatot Szabó Rebekával és arra kérte:

hogy ha kell, konfrontálódjon a főnökével, hogy az állatvédelem ne visszafelé, hanem előre haladjon Budapesten.

Rovatok