Index Vakbarát Hírportál

Hivatalosan nincs hiány influenza elleni oltásból

2020. november 24., kedd 14:40

Korábban csak az idősek, bizonyos krónikus (szív- és érrendszeri, immun-, légzőszervi, anyagcsere) betegségben szenvedők, várandós nők, valamint az egészségügyi és szociális intézményben dolgozók vehették igénybe ingyenesen az influenzaoltást,

októbertől azonban mindenki térítésmentesen juthat hozzá a vakcinához.

A megnövekedett igényeket azonban sok háziorvos nem tudta kiszolgálni. Hétfőn az Indexen is írtunk róla, hogy lapunk számtalan megkeresést kapott, amelyekben olvasóink arról panaszkodnak, hogy hetek, akár hónapok óta is hiába várnak az oltásra.

Az ügyben megkerestük a Nemzeti Népegészségügyi Központot, hogy megtudjuk, mi lehet az oka a hiánynak.

AZ NNK KÖZLÉSE SZERINT NINCS PROBLÉMA AZ OLTÓANYAGOK ELÉRHETŐSÉGÉVEL. 

A szervezet hetente kér tájékoztatást az influenza elleni oltóanyagok fogyásáról, annak érdekében, hogy folyamatos legyen az ellátás, amennyiben pedig valamelyik megyében mégis hiány alakulna ki, úgy a helyi igényeknek megfelelően csoportosítják át a vakcinákat. 

Az NNK legutóbbi, 45-46. heti adatai alapján a három komponensű, 3Fluart oltásból Budapesten, Baranya, Heves, Komárom, Pesti, Somogy és Zala megyében a kiszállított mennyiségnek több mint 74 százalékát felhasználták már, a többi megyében viszont még bőségesen rendelkezésre állnak a készletekből. 

A három év alatti gyermekek, valamint kismamák, transzplantált betegek számára rendelkezésre álló négykomponensű vakcinából, a Vaxigrip Tetra oltásból az első körben kiszállított oltóanyagoknak csupán a 20 százalékát adták be eddig. A legnagyobb igény Budapesten (33 százalék) és Pest megyében (32 százalék) mutatkozott, de a hivatal tájékoztatása szerint hiány sehol sincsen. 

Az NNK válaszában azt is írta,

az elmúlt napokban Baranya, Tolna, Somogy, Komárom-Esztergom megyékbe, valamint Budapestre is újabb adag influenza elleni oltóanyagokat szállítottak ki. 

Valami nem stimmel

Továbbra sem érthető, mi okozhatja akkor a hiányt, amelyet háziorvosok és páciensek egyaránt jeleztek számunkra az ország legkülönbözőbb részeiből. 

A kormány körülbelül 1 millió 400 ezer oltóanyaggal készült az idénre – derült ki Rétvári Bence államtitkár Bencsik János független országgyűlési képviselőnek írt válaszából. Az előző években hasonló kapacitások mellett a lakosság mindössze a készletek alig a felét használta fel, ezért szerinte idén kétszer annyi oltóanyag áll rendelkezésre, mint amennyit az elmúlt években beadtak. 

Olvasóink megfejtését a vázolt ellentmondásra postacímünkre várjuk.

(Borítókép: Háziorvos influenza elleni védőoltást tartalmazó fecskendővel a kezében. Fotó: Komka Péter / MTI)

Rovatok