Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Budapesten lesz az ENSZ első regionális terrorizmusellenes központja

2020. november 24., kedd 18:26

Budapesten lesz az ENSZ első regionális terrorizmusellenes központja – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter kedden az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában. Szijjártó Péter azt követően nyilatkozott, hogy kedden videokonferencián tárgyalt Vlagyimir Voronkovval, az ENSZ terrorizmusellenes tevékenység összehangolásáért felelős főtitkár-helyettesével.

A miniszter a tanácskozáson megerősítette, hogy Magyarország továbbra is elkötelezett a nemzetközi terrorellenes küzdelem sikerességéhez való hozzájárulás mellett.

Magyarország nemcsak szavakban, hanem tettekben is részt vesz az ENSZ terrorellenes küzdelmében

– fogalmazott a miniszter. Hozzátette: az ENSZ első regionális terrorizmusellenes központjának kialakítása már elkezdődött. Jövő február közepén az ENSZ meg is nyitja a budapesti irodát. Itt 12 magyar és nemzetközi tisztségviselő fog dolgozni az ENSZ terrorellenes tevékenységének még sikeresebbé tétele és regionális terrorellenes küzdelem fejlesztése érdekében – fejtette ki. Szijjártó Péter azt is elmondta: 

Magyarország továbbra is azt szorgalmazza, hogy az ENSZ normális költségvetésének legyen része a terrorellenes műveletek és terrorellenes tevékenységek támogatása.

A miniszter szégyennek nevezte, hogy az ENSZ rendes költségvetése még mindig nem tartalmazza a terrorellenes tevékenységek koordinálásának költségeit.

Kiemelte: manapság kevés ennél fontosabb dolog van az egészségügyi tevékenységek és járvány elleni küzdelem koordinálása mellett. Felhívta a figyelmet, hogy az élet egy jelentős része áttevődött a digitális térbe, így könnyebbé vált a terrorszervezeteknek saját extrém, szélsőséges ideológiájuk terjesztése. Szerinte minden eddiginél jobban, gyorsabban és szélesebb körben terjednek a szélsőséges, extrém ideológiák az interneten. Így a terrorfenyegetettség is nő – tette hozzá.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy a terrorfenyegetettség egyre súlyosabbá válását Európában is érezni, sajnos már a magyar határoktól 75 kilométerre is volt terrortámadás. Kiemelte azt is, hogy a terrorveszély szoros összefüggésben van az illegális migrációval.

Minél inkább elszabadulnak a migrációs hullámok, annál nagyobb lesz a terrorfenyegetettség

– szögezte le Szijjártó Péter. 

Rovatok