Index Vakbarát Hírportál

Karácsony: a kormány koncesszióba adná a hulladékgazdálkodást és a mobil díjfizetést

2020. november 25., szerda 17:45

Koncesszióba adná a hulladékgazdálkodást és a mobil díjfizetés rendszerét az Orbán-kormány, és ezzel átírná a főváros terveit – írta Karácsony Gergely főpolgármester szerdán a Facebook-oldalán két most benyújtott törvényjavaslatra hivatkozva.

A főpolgármester legutóbbi Facebook-bejegyzésében arról írt, a kormány a korábbi államosításokat követően most privatizációba kezdett:

Kiárusítanak. Igen, az a kormány, amelyik eddig mindennek az államosításban látta a megoldását, az a miniszterelnök, amelyik szitokszóként használta a privatizációt, most hirtelen elkezdte a kiárusítást.

Karácsony szerint bár az önkormányzatok „meg tudnák csinálni jól és olcsón a közfeladatokat, nekik nem hagyják”, helyette viszont „összetákolt állami cégekre” bízzák a feladatokat.

A főpolgármester szerint mindezt „Rogán Antal fogja levezényelni”.

Az éjjel megjelent mindkét fontos törvényjavaslat ugyanazt a célt szolgálja, a privatizációt. Előbb államosítottak, központosítottak, most pedig koncesszióba adnák a hulladékgazdálkodást és a mobildíjfizetés rendszerét. Ahogy az lenni szokott, ezzel megint átírják a Fővárosi Önkormányzat terveit, és mindkét törvényjavaslat magában hordozza a veszélyt, hogy Budapest és a budapestiek kárvallottjai lehetnek a folyamatnak.

Karácsony szerint a hulladékgazdálkodásról szóló új törvényjavaslat „nyílt beismerése annak, hogy az állami Kukaholding megbukott”.

Ezt mi Budapesten pontosan tudjuk, hiszen eddig is úgy működött ez a tákolmány, hogy a budapestiek által befizetett szemétdíjat egyszerűen zsebre tette, és nem adta vissza a fővárosi közszolgáltatónak, így a veszteséget Budapestnek kellett állnia.

Karácsony bejegyzésében a közszolgáltatások elektronikus értékesítéséről szóló törvényjavaslatról úgy vélekedett, hogy az „egy másik kormányzati terv csődjének beismerése”. A Nemzeti Mobilfizető működése, amellett, hogy az Európai Unió jogába ütközött, magas díjai miatt a használatára kényszerített magyarok érdekeibe is ütközött – írta a főpolgármester.

Rovatok