Index Vakbarát Hírportál

Puhítja az orvosok átvezénylésének szabályait a kormány

2020. november 27., péntek 19:54

A koronavírus második hulláma alatt jelent egyre nagyobb problémát az egészségügyben tapasztalható szakemberhiány. Emiatt az orvosokat és az ápolókat egyik napról a másikra akár az ország másik felében működő kórházakba is átvezényelhetik. A legtöbben a járványhelyzet idején természetesen tudomásul veszik az átvezénylést, de megrémíti őket, hogy ez a gyakorlat a parlament által elfogadott új törvény értelmében bármikor alkalmazható lesz, akár két évre is, és hogy a közalkalmazotti státuszt gyakorlatilag egy

KATONAI UTASÍTÁSOS RENDSZERREL VÁLTANÁK FEL.

Ezt enyhítené az a javaslat, amelyet a Magyar Orvosi Kamara ajánlásai alapján fogadott el a kormány. Pintér Sándor belügyminiszter levelét a MOK hozta nyilvánosságra. 

„Békebeli” időszakban legfeljebb csak 44 munkanapra vezényelhetik át az orvosokat és az ápolókat, ugyanakkor vészhelyzetben semmilyen időkorlát nincs.

Azoknál a családoknál, ahol mindét szülő „szolgálati jogviszonyban” álló orvos, és 16 évnél fiatalabb gyereket nevelnek, csak az egyik szülőt lehet kirendelni.

A korábban elfogadott, szolgálati jogviszonyról szóló törvény heves vitát váltott ki az orvosok körében. Az átvezénylés részletszabályait, amiben 1+1 év szerepelt, a doktorok és az ápolók is visszautasították. Ezért volt szükség a korrekcióra. Emellett a másodállasok korlátozása se volt túl népszerű az egészségügyi dolgozók körében.

Az orvosbárók nehéz helyzetben

A kormány nem értett egyet az összeférhetetlenségi szabályok enyhítésével, viszont annak határidejét a vészhelyzet megszűnéséig kitolták. A kormány azzal érvelt, hogy a másodállások korlátozásával a magán- és közegészségügyet szeretnék szétválasztani. Ez a döntés főleg az orvosbárókat szoríthatja ki. Pintér Sándor levelében arra is ígéretet tett, hogy a másodállasok megszűnésével nem érheti anyagi hátrány a dolgozókat. Az orvosok beígért béremelését 2021 január elsejétől teljesítik.

Az alapellátásban dolgozóknak is „érzékelhető jövedelemnövekedést” biztosítanak, rájuk nem vonatkozott a korábban beígért bérfejlesztés.

(Borítókép: Orvos és ápolók beteget látnak el a Jósa András Oktatókórház Covid-intenzív osztályán Nyíregyházán 2020. november 25-én. Fotó: Balázs Attila / MTI)

Rovatok