Index Vakbarát Hírportál

Az üzletvezető és a vagyonőr is megtagadhatja a kiszolgálást

2020. december 2., szerda 14:05

A kereskedelmi üzletek vezetője és vagyonőre is megtagadhatja a kiszolgálást azoktól, akik az időseknek fenntartott idősávban jogosulatlanul kívánnak vásárolni. A jogosultságot személyazonosító igazolványukkal igazolhatják, és ez nemcsak lehetőség, hanem kérésre kötelesek bemutatni a korukat tükröző okiratot. 

Ezt mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese szokásos sajtótájékoztatóján. 

Ha valaki megtagadja az igazolványa bemutatását, azt kizárhatják a vásárlásból

– hangsúlyozta  Kiss Róbert, aki ugyanakkor azt is hozzátette, hogy más esetekben a rendőrök méltányosan járnak el, így például siketektől és nagyothallóktól nem követelik meg mindenütt a maszkviselést, mivel ők a szájról olvasás lehetősége nélkül sokkal nehezebben tudják az elmondottakat megérteni. 

A többiek viszont nem számíthatnak elnézésre, az elmúlt 24 órában a maszkviselési előírások megszegése miatt 267 rendőri intézkedés történt. A legtöbb esetben közterületen kellett fellépniük a szabályszegőkkel szemben, de 21 embert üzletben, 11-et pedig tömegközlekedési eszközön értek tetten, amiért legtöbbjükkel (138 fő) szemben bírságot szabtak ki, de 66 elkövetőt fel is jelentettek.  

A szerdai online sajtótájékoztatón az alezredes  elmondta, hogy a vendéglátóhelyek között is még mindig szép számmal akadnak olyanok, amelyek nem tartják be a rendelkezéseket: 379 helyen szegték meg a nyitvatartásra vonatkozó szabályokat, és 145 üzemeltetőt, illetve tulajdonost vontak felelősségre más előírások megszegése miatt. 

A kijárási tilalmat 268-an sértették meg, ketten pedig kutyasétáltatás közben kalandoztak az engedélyezettnél távolabbra. 

7029 esetben rendeltek el újonnan házi karantént, amivel azok jelenlegi száma 44 318-ra emelkedett. Majdnem 20 ezer helyen ellenőrizték is ennek betartását. 

A tranzitálási szabályok megsértése miatt a hatóságok 71 alkalommal intézkedtek, a korlátozások kihirdetése óta így összesen 6752 rendőri beavatkozásra volt szükség a korridorokon.

 

Rovatok