Index Vakbarát Hírportál

Koronavírus: az Orbán-kormány leállítja a pedagógusok tesztelését

2020. december 5., szombat 20:27

November közepén indította el az Orbán-kormány a pedagógusok tömeges tesztelését. Az erről szóló rendelet szerint a tanárok önkéntesen jelentkezhettek koronavírus-tesztre, a majdnem két hete tartó tesztsorozatra a pedagógusok 60 százaléka ment el, több mint kétezer teszt lett pozitív. 

Most úgy tűnik, több nem is lesz.

A köznevelési és szakképző intézményekben dolgozók tesztelése egyelőre leállításra kerül

– idézi ugyanis az RTL Klub Híradója azt a levelet, amelyet december 4-én a Csongrád-Csanád megyei kormánymegbízott küldött az oktatási intézmények vezetőinek. 

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete vezetője szerint más megyékben is értesítették az iskolákat a leállásról. Nagy Erzsébet ügyvivőt váratlanul érte a leállítás ténye, ugyanis a kormányfő és az operatív törzs döntése értelmében a pedagógusokat nem csak egyszer, hanem a rendelkezés szerint heti rendszerességgel tesztelik. 

Nem tudjuk, hogy ezt azt jelenti-e, hogy jövő héttől bezárják az oktatási intézményeket – amit mi igencsak indokoltnak tartanánk –, vagy egészen mást

– mondta a szakszervezeti vezető. 

Nemrég megírtuk, hogy a területi közigazgatásban dolgozók antigén-gyorstesztelésével folytatódik az országos célzott csoportos tesztelés, amelyben felhasználják a bölcsődék, óvodák, nevelési és oktatási intézmények és szociális otthonok kéthetes tesztelése során szerzett tapasztalatokat. 

Az operatív törzs az ügyben először közleményt adott ki, amelyben azt írta, hogy elemzik a tesztelések eredményeit, és később döntenek arról, hogy lesz-e újabb kör. Vasárnap aztán a kormányzati tájékoztató honlapon a következő szöveg jelent meg: 

A vártnál alacsonyabb részvétel mellett és alacsony fertőzöttséggel zárult a célzott csoportos tesztelés első köre a bölcsődei, óvodai, iskolai, szociális és egészségügyi dolgozók körében. Összesen 181 506-an teszteltették magukat, közülük 2,44 százaléknak, 4436 embernek lett pozitív a mintája.

Rovatok