Index Vakbarát Hírportál

Mi okozta egy átlagosnál melegebb év enyhe decemberi hétvégéjét?

2020. december 6., vasárnap 07:24

Szokatlanul meleg december első hétvégéje, és az idei év is melegebb volt a szokásosnál a szakemberek szerint. De ne szaladjunk ennyire előre, nézzük meg, milyen az időjárás a mostani hétvégén.

Magyarország déli megyéiben akár 15 Celsius-fokig is emelkedhet a hőmérséklet

 – mondta el Paróczai Attila, a MetKép munkatársa.

A szakember kifejtette: a Nyugat–Európában kimélyült hatalmas ciklon és egy Kelet-Európa felett kialakult anticiklon miatt délről meleg levegő érkezik hozzánk, amihez ugyan szél is párosul, de csapadékkal nem kell számolnunk. Paróczai Attila szerint

a szabadban mégsem lehet majd jól kihasználni az időt, mert a hét elejéig nagyon erős szél lesz.

Az intenzív melegedés miatt migrén, fáradékonyság és vérnyomásproblémák jelentkezhetnek.

Majd a meteorológus szerint folyamatos lassú lehűléssel közelít a decemberi időjárás az ilyenkor átlagos hőmérséklethez. Viszont a mostani számítások szerint a hőmérséklet december végén sem fogja elérni az ilyenkor megszokott értékeket.

Nem is olyan szokatlan  

A Metkép főszerkesztője szerint nem is olyan szokatlan ez az időjárás az elmúlt évekhez képest, noha a szakember kiemelte, 

ez egy szokatlanul meleg év, ha az elmúlt 150 évet nézzük.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) nemrég elkészült elemzése is azt erősíti meg, hogy gyakori felhőszakadások jellemezték a nyarat, amely idén rekorddöntögető hőhullámok nélkül telt el. Bár

országos napi melegrekordok nem születtek, így is a sokévi átlagnál melegebb volt a nyár

– állapította meg az OMSZ. Az évszak középhőmérséklete országos átlagban 21,1 Celsius-fok volt, míg az 1981–2010-es átlag: 20,3 fok. A júliusi középhőmérséklet megfelelt az átlagnak. A június 0,6 fokkal, az augusztus 1,8 fokkal volt melegebb az átlagnál.

Paróczai Attila, a Metkép főszerkesztője ehhez az adatokhoz hozzátette, ha csak az elmúlt 20 évet vesszük alapul, akkor az átlagos évekhez képest csak kevéssel tekinthető melegebbnek az idei, ugyanis kilencedik a legmelegebb évek listáján.

2000 előtt mindössze egyetlen egy év van, 1994, ami még kifejezetten meleg volt az elmúlt 150 év viszonylatában.

A szakember véleménye szerint az átlagos melegedésbe beleillő év volt az idei.

Karácsonykor lesz hó? 

A gyerekek vágya, hogy a karácsonyi szünetet hógolyózással vagy hóemberépítéssel töltsék, még nem tudni, hogy teljesül-e.

A jelenlegi előrejelzés szerint jövő héten is inkább csak esőre számíthatunk.

De a távolabbi előrejelzés Paróczai Attila szerint azért is kétséges, mert a mediterrán ciklonok, amelyek ilyenkor havat szoktak hozni, akár 24 óra alatt is képesek meglepetést okozni a meteorológusoknak.

Borítókép: Járókelők és a város karácsonyfájának árnyéka a decemberi napsütésben Debrecen belvárosában 2020. december 1-jén. MTI/Czeglédi Zsolt

Rovatok